ȘTIAȚI CĂ? Turcia a inaugurat, pe 18 martie 2022, cel mai lung pod suspendat din lume

TRIMITE PRIETENILOR

Turcia a inaugurat, pe 18 martie 2022, cel mai lung pod suspendat din lume, construit peste Strâmtoarea Dardanele, frontieră naturală între Europa şi Asia. ‘Podul Canakkale 1915’, lung de 4,6 km şi cu o distanţă de 2 km între cei doi piloni, este primul care se întinde peste această strâmtoare de circa 60 de km care leagă Marea Egee de Marea Marmara, informează Agerpres.

Podul a scurtat o călătorie de câteva ore cu feribotul la doar 6 minute!

Podul doboară două recorduri dintr-un foc: cel mai lung pod suspendat, cu cei mai înalți stâlpi.

Cu o deschidere principală de 2.023 de metri, Podul Canakkale 1915 a devenit cel mai lung pod suspendat din lume, titlu deţinut până acum de podul Akashi Kaikyo din Japonia, care are o deschidere principală de 1.992 de metri.

Cei 2.023 de metri ai deschiderii centrale fac referire la faptul că în 2023 va fi aniversat centenarul Republicii Turcia, în timp ce denumirea podului şi data deschiderii (18 martie) evocă importanta victorie navală a forţelor otomane împotriva britanicilor din 1915.

Cele două turnuri roşii sunt, de asemenea, cele mai înalte structuri de acest tip din lume pentru un pod suspendat, măsurând 318 metri.

În total, podul de peste Dardanele are o lungime de 4.068 de metri, luând în calcul şi viaductele.
Podul Canakkale 1915 este al patrulea pod din Turcia care leagă Asia de Europa, celelalte trei fiind construite în Instabul.
Proiectul a fost lansat în martie 2017, iar la lucrări au participat mai bine de 5.000 de muncitori. Costurile s-au ridicat la 2,5 miliarde de euro, potrivit Global Construction Review.
Podul a fost proiectat în principal de compania Cowi din Danemarca şi a fost construit de un consorţiu format din Daelim, Limak, SK şi Yapı Merkezi.

Traficul estimat pentru cele şase benzi este de până la 45.000 de vehiculele pe zi, noul pod, care face parte dintr-un proiect de infrastructură mai vast, urmând să faciliteze activităţi deopotrivă turistice şi comerciale în regiune.
Distanţa dintre Anatolia şi Peninsula Gallipoli poate fi parcursă acum în aproximativ şase minute, în condiţiile în care până acum era necesară o călătorie de câteva ore cu feribotul..


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.