STRESUL DA DURERI DE SPATE!

TRIMITE PRIETENILOR

In zilele noastre stresul a devenit parte din “dieta” noastra zilnica. Suntem tot timpul in miscare, preocupati, ingrijorati si in permanenta tensiune pentru a duce la capat tot ceea ce ne propunem in ziua de lucru. Nu doar ridicarea unui sac de cartofi îţi dă dureri de spate, ci şi unul plin de poveri, care îşi lasă amprenta nu doar asupra psihicului, ci şi a stării coloanei vertebrale.

Când suntem stresaţi, creierul, care le face şi desface pe toate, dă comanda: „luptă sau fugi“. Iar corpul reacţionează: muşchii se contractă ca şi cum s-ar pregăti pentru una din aceste perspective, maxilarul se încleştează involuntar, pumnii se strâng. Primii care reacţionează sunt însă muşchii din apropierea vertebrelor, ai spatelui. Aşa apar problemele cu coloana vertebrală din cauze psihice. Localizarea senzaţiilor neplăcute te ajută să înţelegi că problemele care te frământă te împiedică să păşeşti prin viaţă cu spatele drept la propriu, dar şi la figurat.

Zona cervicală

Cei mai vulnerabili în faţa stresului sunt muşchii gâtului. El face nu doar legătura între cap şi trunchi, ci şi între sentimente, idei, gânduri. Senzaţiile neplăcute din această zonă pot fi urmarea inflexibilităţii în plan fizic, precum şi în cel al trăirilor interioare. Poate că tot ce-ţi oferă viaţa nu te mulţumeşte sau nu întrevezi vreo ieşire dintr-o anumită situaţie. Disconfortul din regiunea ultimelor vertebre ale zonei cervicale poate fi provocat şi de preaplinul de probleme pe care le ai, de suprasolicitările provenite din partea persoanelor apropiate. Când spui că ai prea multe pe cap, organismul te aprobă înţepenind şi deformând vertebrele cervicale 6-7.

Zona toracală

Regiuna toracică, mai ales partea superioară, este răspunzătoare de emoţii. Dacă te doare spatele mai jos de gât şi mai sus de mijloc, e posibil să fie din cauză că te-a jignit cineva, ai suferit recent din cauza pierderii cuiva apropiat ori a locului de muncă. Mulţi dintre cei care se confruntă cu dureri de spate în această zonă nu ştiu să-şi asculte glasul inimii, nu dau importanţă propriilor sentimente. Doar realizările concrete, materiale îi fac să se simtă importanţi, vrednici de iubire şi respect.

Vinovată de neplăceri ar putea fi şi neîncrederea în propriile forţe, în incapacitatea de a te face plăcut şi apreciat de ceilalți. Sentimente precum ruşinea şi timiditatea, cauzate de slaba stimă de sine, pot să-ți chinuiască nu doar sufletul, ci şi spatele, în regiunea toracelui.

Zona lombară

Când îţi asumi prea multe responsabilităţi, prima care reacţionează este zona mijlocului. Durerile de spate din această porțiune a coloanei vertebrale indică şi lipsa de sprijin din partea celor dragi – refuzul unui împrumut bănesc din partea unei rude sau a soţului de a te ajuta la treburile casnice –, a colegilor sau şefilor. Dacă durerile de spate din zona toracelui sunt legate de probleme emoţionale, disconfortul din zona lombară este provocat de nemulţumirile în plan social: teama de a rămâne fără bani, de a pierde un examen, neîncrederea în propriile capacităţi de adaptare.

Zona sacrală

Neplăcerile în regiunea sacrală a coloanei vertebrale poate indica probleme în plan intim: insatisfacţie sexuală sau incompatibilitate cu partenerul de cuplu. Sentimentul că tot ce se întâmplă (acasă, la serviciu, în viaţa personală) e departe de a fi cum ţi-ai dori poate fi şi el cauza senzaţiilor de disconfort în zona sacrală a spatelui. Parcă ţi-ai pierdut libertatea, planurile au eşuat şi nu e nimic de făcut. Dureri în această zonă simt des cei care se tem să pară neajutoraţi în faţa mulțimii de probleme, fie ele reale sau doar imaginate. Şi frica de moarte sau de a pierde pe cineva apropiat, poziţia la locul de muncă, bunăstarea materială te pot încovoia – fireşte, din cauza durerilor de mijloc.

Zona coccigiană

Durerile în această zonă se resimt mai ales în poziţia şezut, la aşezarea pe scaun sau ridicarea de pe el. Cauzele psihice care duc la acestea sunt cam aceleaşi ca în porțiunea sacrală: gânduri legate de pierderea sănătăţii sau a vieţii, nemulţumiri legate de ce-ai reuşit să realizezi, frustrări în viaţa intimă sau legate de felul cum arăţi ori a faptului că nu-ţi permiţi să fii slab, că eşti incapabil să ierţi şi să ceri iertare.

Coincidenţe ne-întâmplătoare

Problemele psihice şi cele fizice legate de coloana vertebrală coincid uneori. De exemplu, un individ privat de ajutorul celor apropiaţi poate suferi „accidental“ un traumatism la nivelul coccisului sau al zonei sacrale, iar cel care îşi asumă prea multe responsabilităţi poate să fie diagnosticat cu osteocondroză cervicală. Deși cunoaşterea posibilelor cauze psihice ale durerilor de spate nu exclude vizita la medic, ea te ajută să înţelegi în ce domeniu al vieţii e indicat să te debarasezi de surplusul problemelor, gândurilor, sentimentelor.

Îţi controlezi poziţia corpului şi faci exerciții de gimnastică medicală, dar înţepenirea gâtului şi durerile de spate tot nu-ţi dau pace. Cum vinovată pare a fi tensiunea creată de stresul emoţional, se cade să faci o incursiune în propriul univers interior pentru a scutura din povară sau chiar să consulţi un psiholog.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Oana