Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor. Ei bine, da, se intampla din nou. Tinerii de azi se simt bine locuind cu parintii. Dar ce spun psihologii?
In ultimul deceniu, multi absolventi de facultate si adulti tineri s-au intors sa locuiasca impreuna cu familia de origine. Exista specialisti in psihologie care sustin ca locuitul cu parintii reteaza dezvoltarea tinerilor. Dar exista si opinii contrare, ale altor psihologi, care sustin ca locuintele multigenerationale prezinta multe avantaje, printre altele oferind ocazia de a construe sentimental de solidaritate si de a oferi sprijin reciproc.
CRIZA ECONOMICA
A fost unul dintre factorii cei mai importanti in aceasta schimbare sociala, a facut ca multi absolventi de facultate si liceu sa nu-si gaseasca de lucru. Familiile de origine au devenit un fel de barca de salvare pentru tinerii cu varste intre 25 si 35 de ani are intampina probleme economies au difiultati personale. Alegerea de a trai singuri, adica fara a fi casatoriti sau chiar a forma un cuplu, este celalalt factor influent, care capata o pondere din ce in ce mai mare astazi. Dinamica relatiilor personale se schimba, in multe tari femeile sunt mult mai emancipate decat acum 20-30 de ani si multe doresc sa hotarasca singure cum sa-si traiasca viata, fara presiunea de a-si intemeia o familie. De altfel, pentru prima data in istorie, in Statele Unite ale Americii femeile singure le depasesc ca numar pe cele casatorite, iar sociologii studiaza deja felul in care acest grup social remodeleaza societatea in ansamblu.
DEZVOLTARE STOPATA SAU OCAZIE DE APROPIERE?
Unii sustin ca locuitul cu parintii prelungeste adolescenta. Dar alti psihologi sunt de parere ca o camaraderie intre parinti si copiii deja adulti duce la relati noi, care ofera posibilitati nebanuite. Maturizarea intarziata are lo doar daca parintii continua sa-si trateze copiii ca si cum ar avea 10 ani. Daca insa relatiile sunt de la adult la adult, apare posibilitatea unei prietenii si unui sprijin real si folositor ambelor parti. In felul acesta, copiii inteleg ca parintii lor sunt oameni, cu bune si cu rele, si nu-i mai considera zei atotputernici, responsabili si pentru lucrurile bune si pentru toate relele din lume. Parintii, la randul lor, inteleg ca odraslele lor sunt adulti cu idei, abilitati si talente proprii, demne de admiratie.
SOLIDARITATE SI SPRIJIN
Locuitul cu parintii le permite tinerilor sa economiseasca bani, chiar daca participa la cheltuielile casei. La randul lor, tinerii invata cum sa se gospodareasca si isi ajuta parintii. Recensiunea economica din ultimii ani a revigorat valorile empatiei, solidaritatii familiale si sprijinului intergenerational. Si chiar daca unii tineri isi permit sa traiasca pe cont propriu, platind chirie sau o rata, multi spun; “De ce as face asta? Ma simt bine aici!” Multi prefer sa calatoreasca decat sa se inhame la niste plati chinuitoare. O mare parte din ei se muta cand hotarasc sa se casatoreasca si vor sa aiba intimitate. Insa chiar si dintre cei casatoriti unii prefer sa ramana alaturi de parinti, gasind o formula convenabila pentru toate partile, mai ales daca relatiile intre toti membrii familiei sunt bune. Astfel, parintii devin bunici si se ocupa de cresterea nepotilor, in timp ce tinerii merg la serviviu. Parintii, la randul lor, se simt bine in acest tip de aranjament si se straduiesc sa faca viata in comun cat mai placuta. Viitorul ne va spune daca efectele pe termen lung vor fi la fel de pozitive ca atitudinile acestor tineri.
INVERS!
Contextul economic din ultimii ani este probabil factorul determinant in aceasta stare de fapt, combinat si cu faptul ca multi tineri amana sa se casatoreasca sau nu se casatoresc deloc. Dupa al Doilea Razboi Mondial, tendinta a fost ca adultii tineri sa plece de acasa cat mai repede, iar independenta a fost proclamata drfept o virtute capitala. A te intoarce acasa echivala cu un esec si era de neconceput pentru multi. Daca tinerii nu reuseau sa se maturizeze, sa-si gaseasca de lucru si sa traiasca independent, parintii erau vazuti drept cei care-i intretineau, iar copiii erau considerati ratati. Insa aceasta stigmatizare dispare rapid in mileniul trei.