Te-ai săturat să te simți ca un butoi plin după ce mănânci? Iată soluția pentru a scăpa de balonare, dureri de burtă sau de flatulență!

TRIMITE PRIETENILOR

Anasonul, ienupărul, isopul și menta sunt doar o parte din plantele care te pot ajuta să scapi de balonare și să te simți în largul tău chiar și după o masă copioasă (asta nu înseamnă că trebuie să exagerezi).

IENUPĂRUL, ANTISPASTIC

Pseudofructele de ienupăr au acțiune diuretică și antispastică. Calmează durerile de burtă și favorizează eliminarea gazelor intestinale. Sunt recomandate și pentru îmbunătățirea digestiei. Se consumă sub formă de infuzie (două lingurițe de pseudofructe de ienupăr la o cană cu apă). Se iau doar 3-4 lingurițe pe zi din acest lichid. Nu se depăsește doza. Se mai poate prepara o tinctură din 20 de pseudofructe la 100 ml alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat timp de 8 zile, după care se strecoara și se depozitează într-o sticluță închisă la culoare. Se iau 2,5-5 ml de tinctură pe zi, în apă sau sirop, în mai multe reprize. Este contraindicat în stările inflamatorii renale, insuficiență renală, diabet și femeilor însărcinate. Utilizarea îndelungată poate afecta rinichii.

ISOPUL, BUN PENTRU PROBLEME DIGESTIVE

Isopul este bine-cunoscut pentru acțiunea benefică în afecțiunile aparatului respirator, dar este bun și pentru a trata problemele aparatului digestiv. Este un bun tonic-amar și previne balonările. Este recomandat, în special, în colici și indigestii. Se face infuzii dintr-una sau două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Se găsește în diferite preparate fitofarmaceutice. Nu trebuie consumat în sarcină și de către persoanele suferinde de hipertensiune arterială.

ANASONUL, CALMEAZĂ DURERILE DE STOMAC

Anasonul ajută la eliminarea gazelor și calmează durerile abdominale. Stimulează mișcările de contracție ale intestinului, secrețiile gastrice, intestinale și pancreatice, îmbunătățind digestia. Se poate adăuga în mâncare, sub formă de condiment. Mai poți face infuzie dintr-o linguriță de anason la o cană cu apă. Se bea o cană pe zi, în mai multe reprize. Atenție, utilizarea îndelungată, chiar și în doze mici, provoacă iritarea mucoasei intestinale! Așa că nu este bine să-l folosești în fiecare zi sau săptămâni la rând, 5 g pe zi de anason pot produce tulburări nervoase și, în doze și mai mari, halucinații, insomnie, tulburări de vorbine, convulsii puternice, comă. Consumul este interzis în timpul sarcinii.

MENTA AJUTĂ LA ELIMINAREA GAZELOR

Acțiunea farmacodinamică a mentei este datorată componentelor din uleiul esențial și de prezența celorlalte substanțe active din plantă. Are acțiune tonic-eupeptică (favorizează digestia), ușor analgezică și carminativă (ajută la eliminarea gazelor). Are, de asemenea, acțiune antispastică asupra mușchilor netezi și, de aceea, poate ajuta la calmarea durerilor de stomac. Menta se utilizeaza în dispepsii (digestie dificilă), greață și dischinezii biliare. Se consumă sub forma de infuzie preparată dintr-o linguriță rasă de plantă la o cană cu apă. Se beau maximum două căni pe zi în mai multe etape. Menta este contraindicată în constipația cronică. Când conținutul de ulei volatil, în special mentol, este foarte mare, poate provoca dureri abdominale, greață, vărsături, rigiditate musculară. Însă aceste fenomene nu apar dacă se respectă dozele menționate.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.