TE CERȚI CU PARTENERUL? ESTE NORMAL

TRIMITE PRIETENILOR

Să nu crezi cuplurile care pretind că nu se cartă niciodată. În toate familiile există divergențe. Important nu este faptul că apar, ci modul în care sunt rezolvate. Iată cum puteți avea o relație armonioasă în ciuda diferențelor de opinie.

Nu este niciun secret pentru nimeni: chiar și cei mai îndrăgostiți parteneri se ceartă. Este normal să apară divergențe între soți. Este normal să existe păreri, valori și priorități diferite. Cu cât ele sunt mai disctincte, cu atât disputele sunt mai mari, mai dese și par ireconciliabile. Ceea ce contează este modul în care tratați aceste obstacole. Secretul unei vieți fericite în doi constă în arta de a rezolva conflictele, nu din negarea sau evitarea lor.

DE CE APAR DIVERGENȚE

Uneori, pare foarte greu. Nu înțelegi de ce se întâmplă asta și parcă te trezești din senin cu un străin alături, în locul iubitului cu care aveai atâtea în comun. La începutul unei relații, oamenii caută să-și ascundă diferențele, defectele și lucrurile care par să-l incomodeze pe celălalt. Pe termen lung, nu ne putem controla la nesfârșit și acestea ies la iveală. În punctul de pornire, suntem încântați de calitățile partenerului. În timp, ne obișnuim cu ele și nu ni se mai pare că este așa de grozav, iar defectele lui ne deranjează din ce în ce mai mult.

CUM SĂ DISCUȚI CU CALM

Atunci când vrei să aduci în discuție o problemă despre care aveți opinii diferite, alege cu grijă momentul. Astfel, veți vorbi cu calm și pe îndelete despre ea și există un risc mai mic să vă enervați. Încearcă să înțelegi argumentele lui și să-i pui multe întrebări. Înțelege-i punctul de vedere. Abia după aceea spune-i și tu ce dorești și explică-i punctul de vedere. Nu reacționa emoțional. Atunci nu vei mai avea mult timp de gândire și vei lăsa locul nervilor. În acest caz, chiar dacă soțul va ceda pe moment în fața manifestărilor tale, nu vei câștiga pe termen lung. Dacă-ți menții stăpânirea de sine, veți putea remedia situația. În plus, este bine că certurile să fie purtate numai pe un anumit subiect, care vă deranjează cel mai tare la momentul respectiv. Nu aduce în discuție evenimente din trecut sau toate problemele actuale. Dacă soțul tău e nervos, atunci nu este bine să-i răspunzi la provocări. Evită astfel de situații și nu reacționa decât când este necesar.

CÂND E NEVOIE DE PSIHOLOG

Dacă divergențele se rezolvă prin discuții amiabile, atunci relația e pe drumul cel bun. Totodată, este important ca fiecare să se simtă înțeles, ascultat și acceptat. Dacă însă rămân resentimente, frustrări, ranchiună, complexe de inferioritate, furie, invidie, gelozie, tristețe, acesea se vor acumula în timp. Cel afectat va izbucni, mai devreme sau mai târziu. Sigur, există teama de desparțire. Unii și-ar dori să rămână împreună, chiar dacă nu funcționeaza, din diverse motive: anumite avantaje, puterea obișnuinței sau, pur și simplu, teama de necunoscut. Dar o relație care se menține doar din aceste motive este una nefericită pentru ambii parteneri. Atunci când există mari diferente de valori, concepții despre lume și viață, scopuri și priorități, atunci este mai bine ca soții să apeleze la un specialist. Acesta îi va ghida printr-un proces de terapie de cuplu. Apoi, el vor descoperi dacă pot rămâne împreună și care sunt mecanismele prin care pot gestiona conflictele dintre ei.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.