🔗 Conectează-te cu Noi

▶️ Urmărește pe YouTube

NUTRIENȚI ȘI ALIMENTE CARE ÎȚI PROTEJEAZĂ GLANDA TIROIDĂ

TRIMITE PRIETENILOR

Deficitul în organism al unor nutrienți poate duce la efecte serioase asupra funcționării glandei tiroide. Ține cont de vitaminele și de mineralele din alimentația pe care o ai!

Îți poți îmbunătăți funcția tiroidei prin nutrienți-cheie. Iată-i pe cei asociați cel mai des cu disfuncția glandei când cantitatea lor nu este suficientă.

IOD

Este un mineral foarte important în funcționarea corectă a glandei tiroidă, întrucât corpul îl folosește pentru a produce hormoni tiroidieni. Totodată, ajută la transformarea hormonilor T4 (toroxină) în cei utilizabili de tip T3 (triidotironină). Așadar, consumă alge de mare, pește de apă sărată, dar și suplimente de iod.

SELENIU

Un alt mineral cu rol major este seleniul. Pentru cei cu afecțiune tirodiană autoimună, seleniul s-a dovedit că reduce drastic nivelul de anticorpi, inversând activitatea autoimună. Optează pentru carne roșie, ficat, pui, curcan, pește, crustacee, spanac, suplimente de calitate.

FIER

Acest mineral ajută organismul să asimileze iodul din alimente. Cantitatea prea mică de iod poate duce la amețeli și slăbiciune generală a corpului. Mănâncă carne de vită, ficat de vită, porc, găina, fructe de mare, legume cu frunze verzi.

VITAMINA B12

Transportă iodul la glanda tiroidă pentru a produce hormoni tirodieni. Tot vitamina B12 este necesară pentru a produce hormonul stimulator tiroidian (TSH). Un deficit al acestei vitamine în organism poate duce la oboseală, la depresie, iar unele studii au arătat că deficiența de vitamina B12 este comună la pacienții cu hipotiroidie. Consumă varză și broccoli gătite, carne roșie, ficat și suplimente din complexul B.

VITAMINA A

Este un alt nutrient necesar pentru hormonii tiroidieni și tot vitamina A întărește imunitatea. Mănâncă fructe și legume portocalii (morcovi, portocale, caise, cartofi dulci), ficat.

VITAMINA D

Corpul folosește vitamina D pentru a absorbi calciu și îmbunătățește sistemul imunitar. Nivelul scăzut de vitamina D din organism a fost asociat cu afecțiunea tiroidiană autoimună, cancer tiroidian și noduli. O găsești în pește gras, porc, ulei de pește.

ACIZI GRAȘI OMEGA 3

Favorizează sănătatea intestinului și calitatea mucoasei intestinale, fiind de mare ajutor pentru cei cu boli tirodieni autoimune și intestin permeabil. O găsești în somon și alte tipuri de pește sau ulei de pește, dar și în nuci alune, migdale, semințe de in și semințe de canepa (le poți presăra peste salate) și ulei de rapiță.

MENȚINE-ȚI GREUTATEA CORPORALĂ ȘI EVITĂ ZAHĂRUL ȘI AMIDONUL

Deși multe persoane cu obezitate cred că suferă cu glanda tiroidă și acesta este motivul pentru care au ajuns în această stare, de fapt lucrurile stau invers. Afecțiunea indusă de alimentația cu mult zahăr și amidon și cea care provoacă obezitatea produce o dereglare a sistemului endocrin și duce la încetinirea funcției tiroidei. Deci, obezitatea încetinește funcția tiroidei. Prin schimbarea alimentației, eliminarea zahărului și a amidonului de proasta calitate (făina albă, cartofii obișnuiți, orez alb cu bob rotund, mălai), se corectează boala și se reactivează funcția tiroidei.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.