TECLELE SI FILIPII SE TIN CUM SE CUVINE. Sfanta care te ajuta sa rezisti in fata ispitei, este “mama celor bolnavi

TRIMITE PRIETENILOR

Biserica o praznuieste, pe 24 septembrie, pe Sfanta Mare Mucenita intocmai cu Apostolii Tecla, iar intre 26 si 28 septembrie, sunt Filipii de toamna. Iata ce se face la aceste date!

Poate nu atat de cunoscuta pe cat ar trebui, Sfanta Mucenita Tecla a fost prima dintre femei care a avut de suferit pentru credinta ei curata in Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. A reusit sa reziste ispitelor si a infruptat toate relele. Ea este sfanta care te ajuta sa rezisti in fata ispitei, este “mama celor bolnavi”. Oamenii se roaga pentu ajutor atunci cand se afla in impas, cand trebuie sa reziste in fata tentatiilor si cand au nevoie de echilibru in viata. La noi in tara, exista o particica din ramasitele pamantesti ale sfintei la Manastirea “Sfanta Tecla”, din localitatea Predesti, la 11 km de Craiova.

CUM DE RESPECTA TECLELE

Sarbatoarea Teclelor tine 3 zile si e inchinata unor creaturi de poveste, rele si razbunatoare. Daca nu sunt respectate, aduc foc, molime si lupi. Oamenii nu muncesc in aceste zile, opresc morile de apa, nu rasnesc nimic, nu cosesc, nu matura si nu folosesc niciun obiect ascutit. Fiindca lupii pot ataca stanele, berbecii si oile sunt pazite cu sfintenie, de unde si numele de Berbecari al sarbatorii, in anumite zone ale tarii. Ca sa nu paguesti mai tarziu, nu trebuie sa dai nimic cu imprumut si sa nu cosi.

FILIPII DE TOAMNA VIN CU INTERDICTII

Aparatori de rele si alungatori de dureri, Filipii de toamna impun anumite reguli in ceea ce priveste munca in gospodarie. Oamenii cred ca nu este bine sa dormi in aceasta perioada, caci ce nu respecta asta va dormi pe vecie. Filipii sunt si ei protector ai berbecilor. Insa acum incepe si imperecherea lupilor, motiv pentru care sarbatorile se tin si in cinstea lor, ca sa nu atace. Intre 26 si 28 septembrie, femeile au grija sa nu coasa, sa nu mature si sa nu macine grau. In ultima dintre zilele lui Rapciune, femeile tin si “Haritonul”, ca sa nu innebuneasca.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.