SUNATOAREA SI BENEFICIILE EI PENTRU SANATATE

TRIMITE PRIETENILOR

Sunatoarea poate fi gasita in multe locuri din tara noastra. Creste si la campie, si la munte, dar este mai intalnita in zonele deluroase. O recunosti dupa florile galbene cu 5 petale, aflate in abundenta pe o tulpina.

Datorita compozitiei sale chimice deosebite, sunatoarea este una din plantele medicinale benefice in numeroase afectiuni. Principala calitate este de a lupta cu “boala secolului XXI”. Extractele pe baza de sunatoare au actiune usor antidepresiva. Aceasta calitate este data de hypericina, substanta care combate stresul si are actiune sedativa.

ACTIUNE ANTIVIRALA SI ANTIBACTERIANA

Actiunea terapeutica pe baza de sunatoare se rezuma la: antibacteriana, antidepresiva (prin blocarea resorbtiei de serotonina la nivelul receptorilor postsinaptici) si sedativa. Actiunea antibacteriana ajuta la combaterea a numerosi germeni gram pozitivi si gram negativi: Escherichia coli, Proteus vulgaris, Psedumonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans. Actioneaza antiviral impotriva virusurilor Epstein-Barr, gripal de tipul A si B, virusul stomatitelor veziculare. Extern, ca unguent, da rezultate bune in plagile infectate, arsuri de gradul I si II, dureri musculare si dentare.

INDICATII:

Pentru uz intern: colite; colecistopatii; stari depresive; infectii bacteriene sau virale; afectiuni ale ficatului.
Pentru uz extern: plagi purulente; arsuri; dureri musculare si dentare.

ALTE BENEFICII ALE SUNATOAREI: combate anxietatea si labilitatea psihica; reduce severitatea simptomelor sindromului premenstrual; ajuta in cazul in care vrei sa scapi de o dependenta in perioada de sevraj; previne cancerul; previne infectiile; reduce inflamatiile.

CONTRAINDICATII

Cu toate efectele benefice, preparatele pe baza de sunatoare au si contraindicatii. Pot produce neplaceri gastrice, in special in cazul in care se administreaza pe stomacul gol. Sunt total interzise in timpul sarcinii. Pot provoca sangerari sau avort spontan. In ceea ce priveste interactiunea cu alimentele, in timpul administrarii preparatelor cu sunatoare se vor evita: berea, branzeturile fermentate, marinata de peste (in special de heringi), vinul, graul incoltit si drojdia alimentara. Nu bea ceai de sunatoare daca iei medicamente inhibitoare de M.A.O. In acest caz, chiar o infuzie de sunatoare poate produce stari convulsive usoare si febra. Preparatele pe baza de suntatoare pentru uzul intern sunt antagoniste efectelor rezerpinei. Nu se recomanda nici in cazul folosirii Cyclosporinei, anticonvulsivelor si digitalicelor (utilizate in tratamentul bolilor cardiace).

MOD DE PREPARARE SI DE ADMINISTRARE

Se face o infuzie din doua lingurite de planta la o cana cu apa. Se beau doua-trei cani pe zi. Se mai poate face si o infuzie concentrate obtinuta din doua linguri planta la o cana cu apa. Din aceasta, se iau cate doua linguri dupa mesele principale. In plus, in prezent, exista numeroase preparate standardizate pe baza de sunatoare (capsule sau tincturi). Acestea se folosesc conform indicatiilor din prospect. Pentru uz extern, se prepara o infuzie din doua linguri de planta la o cana cu apa. Cu acest ceai se pot face bai la lighean pentru zona afectata sau gargara. Pentru plagi si arsuri, se recomanda si uleiul de sunatoare.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.