TINE CONT DE SEMNELE CARE PREVESTESC DIABETUL!

TRIMITE PRIETENILOR

Este una dintre bolile secolului, cu urmari devastatoare pentru organism, daca nu e tratata corespunzator. Iar simptomele pot fi trecute usor cu vederea.

Este una dintre cele mai inselatoare boli. Se instaleaza usor, nu da semne decat tarziu, face ravagii in organism si nu se vindeca. Si nu diabetul in sine e pericolul real, ci complicatiile sale devastatoare. Iar simptomele sunt greu de recunoscut pentru cineva neavizat, putand fi confundate cu usurinta cu alte stari trecatoare.

ASA APARE

Diabetul duce la situatia in care organismul nu mai asimileaza corespunzator nutientii din alimente, asa incat energia nu mai ajunge la celule. Glucoza, forma prin care zaharul se gaseste in sange, ajutata de insulina, hormon secretat de pancreas, descompun alimentele consummate si le transforma in energie la nivel celular. La pacientii care sufera de diabet, pancreasul secreta prea putina insulina sau deloc. Initial, pancreasul compenseaza, producand mai multa insulina, cu timpul, insa, pe masura ce boala evolueaza, acesta nu mai poate tine pasul, iar valorile glicemiilor incep sa creasca.

Daca organismul este expus mai mult timp la valori glicemice peste normal, acestea vor incepe sa afecteze diverse organe si sisteme, cele mai sensibile fiind rinichii, ochii, inima si sistemul nervos. Printre complicatiile severe se numara neuropatia, ateroscleroza, retinopatia, bolile renale si bolile cardiovasculare. Pericolul adevarat il reprezinta diabetul de tip 2, intalnit la peste 90% dintre persoanele care sufera de diabet, cauzat de antecedente familiale, sedentarism sau obezitate.

ATENTIE LA SIMPTOME!

Primele semne ale diabetului sunt comune, motiv pentru care boala e depistata in stadiu avansat. Iata cand trebuie sa tragi semnalul de alarma!

URINEZI DES

Cand nivelul glucozei din sange e mare, rinichii incearca sa repare situatia si elimina prin urina surplusul. De aici rezulta vizitele prea dese la toaleta.

SETE EXAGERATA

Evident, daca urinezi des, organismul se deshidrateaza. Asa ca, anunta ca are nevoie de lichide printr-o sete exagerata si prin senzatia de gura uscata. Si cu cat bei, tot ai mai bea.

FOAME EXCESIVA

Desi remarca o scadere in greutate, diabeticii sunt rezistenti la insulina. Asta inseamna ca organismul nu foloseste cum trebuie insulina, iar pancreasul secreta din ce in ce mai multa. Creierul primeste astfel semnalul fals de foame exagerata. Iar, dupa ce se consuma alimente, starea de rau trece.

RANILE DE VINDECA GREU

O zgarietura sau o taietura superficiala care nu se vindeca in ritmul obisnuit nu te face sa te gandesti la ceva grav. Insa prea mult zahar in sange duce la amanarea procesului de vindecare. Bacteriile si ciupercile se inmultesc, iar infectiile pielii si ale vaselor de sange si picioarelor devin frecente.

VEDERE NECLARA

Cristalinul e membrane flexibila sustinuta de muschii ocular, ce permit focalizarea exacta a imaginii pe retina. Cand nivelul de zahar din sange creste sau se schimba dintr-o data, nuschii depun eforturi extraordinare pentru focalizare, de unde si vederea incetosata, neclara, vaga.

SPITALIZAREA DE ZI TE AJUTA

Diabetul zaharat de tip II se trateaza prin modificarea stilului de viata, medicamente orale si insulina. Este o boala evolutiva. Chiar daca la inceput nu veti avea nevoie de pastile, cu timpul, glicemia va necesita un tratament din ce in ce mai riguros. Avantajele spitalizarii de zi, pentru pacienti, sunt multiple: nu exista costuri (totul este acoperit de CNAS, aplicabil pacientilor asigurati), se fac multe investigatii intr-un timp relativ scurt, iar la final se obtin pe loc rezultatele si reteta. Recomandarea pentru spitalizarea de zi poate fi facuta de orice medic specialist sau de familie in contract cu orice casa de asigurari de sanatate din tara.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Oana