DE CE SA NU SPUI “NU” BIOPSIEI

TRIMITE PRIETENILOR

Te-ai gandit ca inca mai sunt persoane care refuza analize decisive, de-acum banale, de frica? Ei bine, biopsia este inca un “bau-bau”. Or, este singura care poate hotari diagnosticul precis.

Pe masura ce accesul la informatie creste, ne ingropam in prejudecati, in loc sa tinem cont de sfaturile specialistilor. Ajungem sa nu acceptam interventii salvatoare. Desi suna infricosator, examenul histopatologic sau biopsia nu trebuie refuzate. Caci iti pot schimba radical ruta destinului.

CE ESTE BIOPSIA?

Este manevra medicala prin care se extrage o bucatica de tesut, dintr-un organ sau dintr-o tumora, pentru a fi examinata la microscop de medical anatomopatolog. Analiza poarta numele de examen histopatologic. Ideile preconcepute ne intuneca mintea, insa. Nu e bine “sa umble” la locurile afectate, nici “sa intre aer”, ca faci cancer ori se extinde rapid boala si mori. Or, tocmai biopsia e cea care poate preciza cu exactitate tipul celulelor canceroase si decide tratamentul potrivit.

Este utila in cazurile in care nu este posibila precizarea unui diagnostic in urma investigatiilor clinice si paraclinice, imagistice si de laborator. E drept ca e mai folosita in diagnosticarea cancerului, ceea ce a transformat-o in spaima paicentilor. Dar este o analiza oarecare, care mai poate depista si boli precum cele autoimune, hepatice, de piele, ulcere. Medicii spun ca biopsia face diferenta intre vindecare si o viata cu interventii nereusite sau chiar moarte.

LA CE AJUTA

Aspirativa, ghidata de ultrasunete, de tomograf, osoasa, de maduva, de ficat, de rinichi, de proatata, percutana, laparoscopica, endoscopica, deschisa, biopsia scoate la lumina diagnostice pentru zone la care accesul e dificil. Punctia cu ac fin investigheaza tiroida, ficatul, sanul, maduva si necesita doar anestezie locala.

Bolile grave de plamani nu dau semne. In cancerul pulmonar, nu exista simptomatologie marcanta, asa cad oar 15-20% dintre pacienti ajung sa fie operati. Restul mor, din cauza diagnosticului tarziu. Bronhoscopia si biopsia sunt manevrele de baza in diagnosticul précis, iar biopsia e singurul examen sigur. Biopsiile la inima se fac in cazul miocardiopatiilor. In sistemul digestiv, biopsia se face endoscopic.

INVESTIGATIA CRESTE SANSELE DE VINDECARE

In misiunea dermatologilor, care seamana uneori cu cea a unui detectiv, de mare folos este biopsia. Un diagnostic corect te duce la o solutie corecta. Diferenta intre o leziune maligna si una benigna o stabileste examenul histopatologic. Sunt situatii cand nici acesta nu este 100% sigur si e nevoie de investigatii suplimentare, de aici imunohistochimia si dezvoltarile modern ale specialitatii de anatomopatologie.

O biospsie sigura, corecta se efectueaza in laboratoare de histologie cu medici specializati. Deoarece uneori pot exista diferente de interpretare, legiuitorul de posibilitatea pacientului sa-si ia piesa preparata si sa ceara o a doua opinie in alt laborator. Probele recoltate prin biopsie se pastreaza 10 ani pentru ca pacientii si medicii sa aiba acces la rezultate pe termen lung.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Oana