Tunul de 11 milioane lei dat celor mai mari retaileri- Lidl, Kaufland, Auchan, Metro, Dedeman Carrefour, Mega Image, s-a lăsat cu condamnare

TRIMITE PRIETENILOR

Tichetele de masă emise, în valoare de 11 milioane, nu au mai fost decontate, păgubind marii retail-eri.

După 10 ani omul de afaceri Traian Miclăuș a fost condamnat definitiv de către Curtea de Apel București care, prin  decizia penală 866/A/2020 l-a condamnat pe inculpatul MICLĂUȘ TRAIAN la pedeapsa de 4 ani și 6 luni închisoare pentru comiterea infracțiunii de delapidare în formă continuată, dispunând totodată și confiscarea sumei de 944.000 lei rezultată din comiterea infracţiunii de delapidare și 2.529.430,33 lei (rezultată din comiterea infracţiunii de delapidare prin raportare la activitățile care au fost încadrate prin rechizitoriu și de prima instanță ca abuz în serviciu).

Prin aceeași hotărâre, societățile inculpate SC OPERATIV LOGISTIC SRL (fostă SC Euroticket Company SRL) și SC SOFTWARE & HARDWARE INDUSTRY SRL, au fost achitate pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală, dispunându-se totodată și încetarea procesului penal față de inculpatele SC GRUPUL DE MANAGEMENT AL CREANȚELOR Z SRL și SC UNIVERSAL AGROZOOTEHNICA SRL, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenirii prescripției speciale a răspunderii penale.

Conform justnews, Traian Miclăuș, prin firma pe care o administra, Euroticket Company SRL (devenită ulterior SC Operativ Logistic SRL), instituție emitentă de bilete de valoare, a păcălit 12 mari retaileri, pe care i-a determinat să accepte la plată tichete de masă și tichete cadou, puse în circulatie în decembrie 2010, fără a avea ulterior intenția de a le deconta. El a  produs un prejudiciu de 11.008.549,86 lei următorilor retaileri: Dedeman SRL, Romania Hypermarche SA, Kaufland SCS, Auchan Romania SA, Rewe Romania SRL, Mega Image SRL, Real Hypermarket SRL,  Profi Rom Food SRL, Lidl Discount SRL, Billa Romania SRL, Artima SA și Carrefour Romania SA.

DNA a fost sesizată prin plângerea formulată, în aprilie 2011, de către Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.

În rechizitoriu s-au reținut următoarele: că, în calitate de director al Euroticket Company SRL, Miclăuş Traian şi-a însuşit din gestiunea societăţii comerciale amintite, în mod repetat, din iunie 2010 şi până iunie 2011, suma de 3.363.792 lei, plătind prestaţii simulate de consultanţă pe care şi-ar fi acordat-o lui însuşi. Suma de bani amintită era plătită SC Euroticket Company SRL de către angajatori, pentru tichetele remise (tichete care urmau a fi încredinţate angajaţilor) și aparţinea retailerilor care acceptau tichetele ca mijloc de plată și se afla vremelnic în gestiunea Euroticket Company SRL.

Legea interzice ca banii necesari decontării de tichete să fie folosiți în alte scopuri de unităţile emitente ale biletelor de valoare. Suma menționată anterior a fost retrasă în numerar, prin 208 operațiuni, din soldul de casă al SC Euroticket Company SRL. Miclăuș Traian a început să delapideze societatea comercială pe care o administra în fapt, Euroticket Company SRL, în condiţiile în care a iniţiat negocieri cu o altă firmă pentru vânzarea clientelei şi a activelor.

În acelaşi timp, Miclăuş Traian a început să transfere din fondurile SC Euroticket Company SRL sume importante de bani sau creanţe, în patrimoniul altor societăţi comerciale pe care le controla.

Dacă în vara anului 2010, atunci când făcea demersuri de prelungire a autorizării, SC Euroticket Company SRL avea disponibilul necesar decontării tichetelor aflate în circulație, în luna noiembrie 2010 societatea comercială nu mai avea sumele necesare nici în bancă, nici în casă și nu deținea nici creanțe neîncasate pentru a putea deconta tichetele emise.

Astfel, în calitate de director al Euroticket Company SRL, Miclăuş Traian a plătit, în perioada februarie – martie 2011, 1.200.000 lei din banii societăţii comerciale amintite, către o firmă terţă (pentru servicii fictive) în vederea stingerii în parte a unei datorii personale; a asumat în numele SC Euroticket Company SRL, în perioada 2010-2012, obligaţii împovărătoare faţă de societatea comercială afiliată Grupul de Management al Creanţelor Z SRL, în valoare de 16.065.440 lei (din care s-au plătit 5.072.532,14 lei); a scos 7.588.291 lei din patrimoniul SC Euroticket Company SRL, în perioada 2010-2011, şi i-a transferat în beneficiul unor societăţi comerciale afiliate, prin plăţi pentru servicii fictive sau inutile (în special de consultanţă ori IT, pretins a fi prestate de Universal Agrozootehnica SRL, de Mondial Agrozootehnica SRL), prin plata (către SC Software & Hardware Industry SRL) unei garanţii de execuţie şi a unor chirii (anticipat, pe termen lung) asumate cu rea credinţă, dar şi prin împrumuturi acordate unor firme afiliate și stinse printr-un mecanism fraudulos de compensare. Prejudiciul rezultat din delapidare a fost de 3.363.792 lei, iar cel din abuz în serviciu, de 8.788.291 lei.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.