Ultimele clipe ale sportivului omorât de ursoaică la Azuga. Alexandru se antrena prin pădure și a mers pe urmele unui cerb, care l-au dus aproape de bârlogul ursoaicei

TRIMITE PRIETENILOR

Alexandru Cornel Crivăț (39 de ani), alergător montan, a fost ucis de un urs, în apropiere de stațiunea Azuga, pe Valea Prahovei. Se pare că a fost vorba de o ursoaică. Bârlogul animalului a fost găsit la 200 de metri de trupul bărbatului. Tragedia a avut loc la 6 km de pârtia din Azuga.

Alexandru Crivăț a fost rănit de urs într-o pădure din Azuga și a fost găsit mort, la 6 kilometri de pârtia din localitate.

Duminică, în jurul prânzului, bărbatul de 39 de ani a fost la alergat pe un traseu montan. Chiar tatăl său l-a lăsat cu mașina la capătul potecii care duce spre vârful Clăbucetul Azugii. De acolo putea să o ia spre cabana Susai sau să ajungă chiar mai departe, spre stațiunea Cheia.

Tatăl sportivului l-a dat dispărut pe acesta duminică seara, la ora 21.00, făcându-și griji pentru că Alexandru nu a ajuns acasă și avea telefonul închis.

Alerta

Imediat a fost dată alerta. Crivăț-senior a oferit indicii, spunând că fiul său „este în formă, cunoaște pădurile și nu se teme de animalele sălbatice”. Totuși, absența lui timp de mai multe ore, fapt neobișnuit, l-a îngrijorat. Spaimele au crescut peste noapte, când Alexandru n-a dat niciun semn.

înălțime: 1,70 metriLuni dimineață, căutările s-au întețit. Descrierea sportivului căutat:

  • greutate: circa 70 kg
  • chelie
  • ochi căprui.

La momentul dispariției, Alexandru Crivăț era îmbrăcat cu o geacă de camuflaj, o pereche de pantaloni închiși la culoare și purta o căciulă de culoare deschisă.

Alexandru Crivăț era necăsătorit și încheiase recent o relație, însă nimeni nu a lăsat de înțeles că ar putea recurge la un gest sinucigaș din acest motiv – preciza alerta.

Alexandru Cornel Crivăț

Bârlogul

După 24 de ore de căutări, Alexandru Crivăț a fost găsit în zona Limbăşelu, fără viață și plin de zgârieturi pe tot corpul. Cei care l-au găsit au fost echipele de salvare, însoțite de fratele sportivului.

Salvatorii bănuiesc că Alexandru a dat față-n față cu o ursoaică. La 200 de metri de trupul bărbatului au găsit și un bârlog.

Alexandru Bărtoiu, şeful Salvamont Azuga: „A dat de el fără să vrea. S-au văzut urme cum a sărit la vreo doi metri, a alergat. Am văzut urme de urs și urme de pui, iar în perioada asta ursoaica trebuie să fete… Dacă era ursoaica cu pui, să-și apere puii, a atacat”.

Alexandru Cornel Crivăț

Ursoaica trebuie izolată

Localnicii au scris pe rețelele sociale că animalul ar trebui identificat și îndepărtat din zonă. Odată ce a atacat, este foarte posibil s-o facă din nou. „Din păcate, animalul va trebui sacrificat sau pus în strictă izolare. Altfel, o să atace oameni din nou, căci a prins gustul”, a fost unul dintre comentarii.

Incidentul ne aduce aminte de episoadele cu urși apăruți pe pârtiile din Predeal. Într-unul din ele, un monitor de schi a reușit să salveze turiștii care nu mai puteau înainta. Altădată, un schior a scăpat de urmărirea ursului apelând la un truc: a aruncat rucsacul din spate, iar animalul s-a oprit să scotocească prin rucsac.

În împrejurimile staţiunii Azuga trăiesc 50 de urşi, spun pădurarii. Aceştia îi sfătuiesc pe oameni să umble în grupuri când merg în drumeții şi să-şi facă simţită prezenţa pentru ca sălbăticiunile să se îndepărteze de ei.

O soluție pentru a opri acest conflict între om și animale ar fi ca silviculturii să le suplinească hrana în pădure, departe de localități, astfel încât urșii să nu mai coboare în căutare de mâncare. De asemenea, ar trebui marcate cu mai multă atenție zonele periculoase, după identificarea bârlogurilor și a traseelor în schimbare ale urșilor.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.