Ungaria este prima tara din Uniunea Europeana care a cumparat vaccin anti-Covid de la rusi

TRIMITE PRIETENILOR

Ungaria face primul pas si este prima tara din UE care a hotarat sa cumpere vaccinul rusesc Sputnik V, cu toate ca acesta este privit cu reticienta de catre Comisia Europeana.

Guvernul ungar a transmis ca va achizitiona doze de Sputnik V, potrivit ministrului de Externe Szijjartó Péter

Acesta a anuntat pe Facebook ca vaccinul va ajunge in Ungaria in trei transe.

“Acord la Moscova
Am convenit asupra unor vaccinuri suficiente pentru vaccinarea unui milion de persoane, ceea ce inseamna un total de doua milioane de vaccin impotriva coronavirus.
Vaccinul va ajunge in trei etape: primul transport va fi de 300 mii, al doilea va insemna cantitate suficienta pentru vaccinarea a 200 mii de persoane.
Prima doza de livrare a vaccinului va fi in Ungaria in maxim o luna.”, scrie Szijjartó Péter  pe pagina sa de Facebook.

Autoritatea de relementare a medicamentelor din Ungaria a dat aprobarea pentru utilizarea vaccinului Sputnik V, dar si pentru vaccinul AstraZeneca.

Ministrul Szijjarto a mers special la Moscova special pentru a purta discutii despre vaccin. Reamintim ca autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeana nu a aprobat vaccinul rusesc, potrivit Reuters.

Nici vaccinul dezvoltat de AstraZeneca in colaborare cu Universitatea Oxford nu a fost inca aprobat, dar un raspuns in aceasta privinta e asteptat in 29 ianuarie.

.„Guvernul e fortat sa gaseasca surse proprii pentru vaccin, in conditiile in care vaccinarea in masa impotriva Covid-19 nu a inceput inca in UE din cauza intarzierilor din partea Comisiei Europene”, a anuntat Ministrul Gergely Gulyas.

„Guvernul discuta in prezent cu orice potential furnizor, inclusiv cu China si Rusia”, a adaugat ministrul. Kirill Dmitriev, CEO al Fondului rus de investitii, a declarat ca „Ungaria a devenit prima tara din UE care a realizat avantajele vaccinului Sputnik V si care autorizeaza utilizare acestuia”.

„Aceasta decizie e foarte importanta, deoarece demonstreaza ca siguranta si eficacitatea vaccinului de peste 90% sunt foarte apreciate de partenerii nostri din Ungaria”, a mai spus reprezentantul rus.

Moscova a anuntat ca vaccinul Sputnik V are o eficienta de 92% pe baza rezultatelor intermediare si a depus cererea de aprobare a vaccinului in Uniunea Europeana.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.