“Usturoiul de Copălău” este unic în lume şi se spune că vindecă boli grave! Legumele românești ar putea ajunge branduri recunoscute în Europa

TRIMITE PRIETENILOR

Fermierii români încearcă să pătrundă în lumea selectă a produselor cu denumire de origine controlată.

Ei apelează la ajutorul Uniunii Europene pentru certificarea oficială a brandurilor locale, cum ar fi merele de Voineasa, prunele de Sâmbureşti şi usturoiul de Copălău. Toate au o aromă specifică şi mari şanse să ajungă pe rafturile magazinelor din toată Europa.

Gogoşarul de Grădinari şi prunele de Sâmbureşti ar putea ajunge în scurt timp branduri de ţară recunoscute în toată Europa. Producătorii din cele două comune din Olt au demarat procedurile pentru certificarea produselor şi speră ca de la anul să îşi vândă marfa în supermarketuri. Din acest soi de gogoşari, localnicii pregătesc un bulion special, pe care îl folosesc la varza călită, sarmale şi fasole bătută.

Acum, autorităţile locale trebuie să demonstreze că sămânţa “Gogoşarului de Grădinari” este cultivată doar aici, de zeci de ani, şi nu a fost combinată cu alte soiuri.

Ioana Mihai, primar Grădinari: “Are nişte carcateristici diferite de gogoşarul tradiţional/este mai gustos. Şi de asta ne-am gândit să ne certificăm cu acest produs.”

În aceeaşi situaţie se afla şi comuna Sâmbureşti. Prunele din livezile localnicilor sunt dulci-acrișoare şi sunt uscate în cuptoare tradiţionale. Oamenii îşi amintesc cu nostalgie de vremurile în care trimiteau fructele la export direct din livadă în ţările arabe, fosta Uniune Sovietică sau Germania. Acum spun că se luptă să supravieţuiască pe pieţele locale invadate de produse de import de slabă calitate.

La Botoşani, primii paşi pentru certificarea la nivel european a unei alte mărci locale, usturoiul de Copălău, au fost deja făcuţi. Oamenii au înfiinţat deja o asociaţie pentru toţi cultivatorii de usturoi şi speră că, cel mai târziu în primăvara anului viitor, usturoiul lor să fie certificat şi protejat la nivel european.

Ciprian Ivanaov, primar comuna Copălău: “Usturoiul de Copălău este un usturoi ecologic. Calitatea lui este dată de sol, s-a eliberat un buletin de analize care arată conţinutul de micro-elemente din sol este absorbit de usturoi îi dă calităţile gustative. Nu este atât de iute. Este mai aromat.”

Mihai Moisa, cultivator de usturoi: “Este utilizat de persoane cu afecţiuni cardio-vasculare, pentru reducerea tensiunii arteriale, se mai foloseşte în anumite tincturi pentru răni.”

România are mai multe produse cu denumire de origine controlată, cum ar fi “Novacul afumat din Țara Bârsei”, “Telemeaua de Ibănești” şi ″Magiunul de Topoloveni”. Obţinerea acestui certificat îi ajută pe agricultori să-şi protejeze produsul şi să fie singurii care îl fabrică şi îl pun pe piaţă.

Sursa: stirileprotv.ro


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana