Veste importanta, Cristian Diaconescu este sustinut de SUA si Turcia pentru functia de secretar general al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa

TRIMITE PRIETENILOR

Diaconescu se afla timp de trei zile intr-o vizita oficiala la Viena, sediul organizatiei, pentru a-si prezenta candidatura. Pana vineri, Cristian Diaconescu va avea o serie de intalniri, dintre care cea mai importanta este cea cu Secretariatul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), structura pe care o va conduce daca va fi numit pe functie. Fostul ministru de Externe va avea intalniri bilaterale cu reprezentantii celor mai puternice tari membre OSCE, printre care SUA, Rusia, Marea Britanie, Italia.

Sursele citate au precizat ca Statele Unite ale Americii sustin candidatura lui Diaconescu, in detrimentul candidatului Germaniei, Helga Maria Schmid (Germania), actual secretar general al Serviciului European pentru Actiune Externa (EEAS) al Comisiei Europene.

Americanii vor sa blocheze candidatura acesteia, din cauza relatiilor amiabile in plan international dintre Germania si Rusia.

OSCE a fost, in foarte multe cazuri, un instrument de presiune la adresa Rusiei, mai ales in privinta conflictelor inghetate de la granita sa vestica (Transnistria, Nagorno- Karabach, Osetia, Abhazia etc.), dar si dupa anexarea ilegala a Crimeei.

Americanii se tem ca, daca functia de secretar general al OSCE va fi preluata de o nemtoaica, institutia va deveni mai ingaduitoare in relatia cu Rusia. Recent izbucnitul conflict din Nagorno- Karabah, intre Armenia, satelitul Rusiei in Caucaz, si Azerbadjan, sprijinit de Turcia, este un argument in favoarea pozitiei SUA.

Si Turcia il sustine pe Diaconescu. Turcia, prin reprezentantii sai la OSCE, joaca in tandem cu SUA in sprijinirea candidaturii lui Cristian Diaconescu. Turcia are a doua armata ca marime din NATO si este extrem de influenta in OSCE, datorita pozitiei geostrategice la Marea Neagra.

Saptamana viitoare, candidatul propus de Romania va avea o intalnire cu Consiliul Permanent al OSCE.

Desemnarea noului secretar general al OSCE este programata pentru inceputul lunii decembrie. Daca va reusi sa obtina aceasta pozitie, Cristian Diaconescu va fi romanul ales in cea mai inalta functie internationala, a doua ca importanta dupa cea de secretar general NATO.

OSCE este o organizatie internationala pentru securitate. Se concentreaza asupra prevenirii conflictelor, administrarii crizelor si reconstructiei post-conflictuale. Este formata din 57 de tari participante din Europa, Mediterana, Caucaz, Asia Centrala si America de Nord, acoperind spatiul emisferei nordice de la Vancouver la Vladivostok.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.