Vești proaste pentru românii cu centrale de apartament. Se întâmplă de la 1 noiembrie!

TRIMITE PRIETENILOR

Vești proaste pentru românii cu centrale de apartament! Cel care aduce vestea este chiar Engie, cel mai mare furnizor de gaze pentru populație din România, care anunță noi majorări ale prețului la gaz! Se întâmplă chiar de la data de 1 noiembrie!

Vești proaste pentru românii cu centrale de apartament! Crește prețul la gaz

Engie trage un semnal de alarmă și anunță o nouă majorare a prețului la gaz, care se va aplica de la data de 1 noiembrie. Cei afectați sunt românii care nu au schimbat furnizorul de gaz și nici nu au încheiat un nou contract care să specifice un preț fix la gaze.

Furnizorul a emis un comunicat, iar fiecare dintre abonații care se află în această situație va fi înștiințat la domiciliu cu ultimele schibări. “În conformitate cu reglementările legale şi prevederile contractului de furnizare gaze naturale în regim concurențial (engie.ro/contracte-si-conditii-generale/), comunicat în trimestrul al lI-lea din 2021 şi care prevăd ajustarea prețului în cazul în care intervin schimbări semnificative ale condiţiilor de piaţă, vă transmitem prezenta Notificare și Actul Adiţional aferent contractului. Acestea conțin ajustarea preţului gazelor naturale la valoarea de 0,17500 lei/kWh începând cu data de 01.11.2021 până la data de 30.06.2022”, se arată în notificarea trimisă de Engie unui client de acest tip.

Vesti proaste pentru romanii cu centrale de apartament! Creste pretul la gaz

Majorare cu aproape 40%

Furnizorul mai sublniază faptul că înainte de jumătatea acestui an, clienții plăteau un preț al gazului (preț final,cu tarife de transport și distribuție și taxe, dar fără TVA) de 124 de lei/MWh. Pe de altă parte, la jumătatea acestui an, prin noul contract, prețul a crescut la 155 de lei, preț final fără TVA.

Cu toate acestea, furnizorul precizează că de la la 1 noiembrie, prețul final fără TVA, va fi de de 214 lei/MWh, ceea ce înseamnă o creștere de 38% în perioada iulie-noiembrie. Furnizorul mai subliniază faptul că prețul final, cu TVA inclus, de la 1 noiembrie este de 255 de lei/MWh.

Engie susține că noul preț se datorează condițiilor de achiziție a cazului atât din România cât și în Europa, care s-au modificat în ultima perioadă. “Modificarea prețului gazelor naturale intervine pe fondul condițiilor de achiziție a gazului atât în România, cât și în Europa, care au înregistrat, din aprilie până în prezent, o creștere fără precedent pentru perioada de livrare octombrie 2021 – martie 2022, depășind valoarea de 0,210 lei/kWh.
Creşterea costurilor de gaze naturale a apărut ca urmare a dezechilibrului dintre cerere şi ofertă, din cauza:

De ce s-a scumpit gazul

-creșterii cererii de gaze naturale generată de redresarea economică post-pandemică și de nevoile de înmagazinare de gaze naturale din această vară pentru a acoperi necesarul de consum din timpul iernii, cât şi pentru producerea energiei electrice;

-presiunii asupra ofertei de gaze naturale disponibile în Europa și în România și alinierii prețurilor burselor naționale la preţurile din pieţele regionale”, mai precizează compania.

Românii care sunt nemulțumiți de această majorare, pot solicita Engie o altă ofertă sau chiar să schimbe furnizorul. Sursa citată precizează că schimbarea furnizorului este gratuită și se face, potrivit legii, în termen de 21 de zile.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.