Poti sa-ti alegi prietenii, chiar si jobul, dar n-ai cum sa-ti alegi colegii. Si cum la serviciu petreci mare parte din zi, n-ar fi rau sa ontribui in mod direct la propria bunastare psihica, incercand pe cat posibil sa ocolesti tipurile de personalitati considerate toxice de psihologi. Mai intai, va trebui sa identifici degraba persoanele fata de care merita sa pastrezi distanta, in functie de cateva trasaturi clare.
Narcisista. Colega din aceasta categorie are mereu de spus povesti. Desigur, despre ea. Fara sa ii pese ca te intreruoe din treaba sau dintr-o conversatie cu altcineva, ea da buzna in spatial tau personal ca sa-ti relateze cu lux de amanunte cum si-a spalat pisica in weekend ori te copleseste cu descrieri inzorzonate ale unor intamplari din viata ei. Nu te va intreba niciodata ce faci si n-o va interesa vreodata daca ai chef sau timp sa-i asculti palavrele. E genul care vrea mereu sa fie in centrul atentiei si e dispusa la aproape orice pentru acest statut. Asa de importanta si de comptenta se crede, incat e in stare sa-si aroge munca altora (inclusiv a ta) fara sa clipeasca, doar ca sa dea bine in fata sefilor si sa culeaga laude. Va trebui sa te delimitezi de ea, fiindca e printre cele mai toxice colege.
Depresiva. E colega care se plange mereu, in viziunea ei motivele fiind intemeiate, ca-i vorba de serviciu, sot, copii, starea vremii si multe altele. N-ar fi o problema pntru tine, doar ca negativismul e distructiv nu doar pentru persoana care il genereaza, ci si pentru cei din jur. Efectul? Te stoarce de timp si de energie! Psihologii sunt transanti: daca la inceput ai tendinta sa pleci urechea, empatizand cu persoana plangacioasa, ulterior s-ar putea sa preiei din starea ei si sa ajungi la fel, fiindca atitudinea (buna sau rea) e contagioasa. Asa ca, in loc sa fii prietenoasa si sa le arati compasiune prin implicarea in discutiile pe care le provoaca, fii cu ochii in patru la cei vesnic nemultumiti, mai ales in privinta aspectelor care nu pot fi schimbate (de exemplu, un sef prea autoritar). Daca n-ar fi de ales, fa un efort sa mentii atituinea cordiala, fara a participa efectiv la conversatiile cu pricina.
Barfitoarea. O colega care duce vorba de colo-colo este mai periculoasa ca prima pagina a unui ziar de scandal. Riscul apare cand tu ii marturisesti secrete foarte personale, legate de familie ori de locul de munca, iar acestea ajung (adesea distorsionat) la urechilor unor persoane nepotrivite, fapt ce te pune, aproape fara sa-ti dai seama, intr-o lumina proasta. Un sfert din angajati au avut un astfel de “amic” in colectiv, spun statisticile. Daca ai trecut printr-o experienta neplacuta pe care a starnit-o, e o pierdere de vreme sa stai sa confrunti barfele cu realitatea! Fiindca la serviciu o mica scapare poate face diferenta intre respect si penibil, e indicat sa pastrezi pentru tine detaliile pe care nule vrei raspandite prin compania unde lucrezi. Bucura-te de prezenta acestei persoane, dar fereste-te sa ramai doar in preajma ei la vreo reuniune profesionala! Nu e de incredere, e lasa si nu isi asuma actiunile si vorbele.
Santajista. O recunosti usor dupa tonul mieros. In general, are pe limba tot timpul cate o solicitare in interes de serviciu, orientata adesea catre cei pe care ii considera mai slabi de inger sau spre colegii constiinciosi. Ce vrea ea, de fapt? Are in mod constant nevoie sa fie ajutata. Se da gripata si te suna sa o acoperi in fata sefului sau la vreo intalnire cu superiorii ori isi ia liber fara sa anunte chiar in ziua cand are loc o sedinta importanta. Santajista mizeaza pe emotiile tale, dar nu se ghideaza dupa emotii, fiind o persoana neimplicata, superficiala si profitoare. Mare consumatoare de timp (al altora), ea iti lasa senzatia ca esti folosita. Nu-i asa ca nu de putine ori ai simtit ca lucrezi peste program doar ca sa-i dai ei o mana de ajutor? Evita, asadar, prieteniile cu acest tip de personalitate.
Prefacuta. De obicei, este prim persoana cu care te imprietenesti cand ajungi la un nou loc de munca. Te copleseste cu mici complimente in fiecare zi si pare sa fie de partea ta. Lucrurile stau exact pe dos, intrucat e ultima pe care s-o treci in lista prietenelor apropiate. Spre deosebire de barfitoare, care se exprima zgomotos, prefacuta alege locurile din culise, avand chiar o influenta majora asupra sefilor. Faptul ca este extrem de competitiva e un as din maneca ei, dar un alt mare dezavantaj pentru tine, fiindca este o fire machiavelica, extrem de abila in a-si atinge scopurile. Nu e o persoana de admirat si de aceea nu are ce cauta in cercul tau de prieteni.
Nervoasa. De cum intra pe usa, critica, imprastie acuze si isi umileste colegii. Psihologii spun ca este manifestarea unei furii accumulate ce a scapat de sub control. Practic, aceasta persoana incearca sa paseze propriile neimpliniri emotionale in carca altora si o face stirbindu-le increderea in ei. Are un sigur gand, desi nu-l recunoaste: acela de a apasa anumite butoane pentru a te determina sa te simti oribil, reusind ulterior sa te manipuleze ca sa faci ceea ce doreste ea. E o atitudine frecventa in randul superiorilor, dar intalnita des si in ierarhia de baza din firma. Sfatul specialistilor este sa numeri pana la zece inainte de a-i raspunde acestei persoane cu aceeasi moneda. In aceasta categorie intra colega pasiv agresiva, care isi ascunde furia printr-un zambet sau print-o preocupare exagerata. Chiar sic and situatia e tensionata sic ere descarcare nervoasa, ea n-are o expresie pe chip, insa isi inclesteaza dintii. Stai departe de ea!
Potrivit studiilor, peste 75% din femei au cel putin o prietena printre colegele de serviciu despre care nu-si dau seama ca este o prezenta negativa in viata lor. Unul din patru angajati spune ca, dupa ce a rupt legatura de prietenie cu un coleg, relatia lor profesionala a devenit incordata.