Afla cum sa iti gestionezi teama de aparitii publice

TRIMITE PRIETENILOR

 

Teama de aparitiile publice este una dintre cele mai des intalnite tipuri de anxietate sociala. Printre situatiile in care apare teama se afla cele evidente , precum vorbitul in public, jocul pe scena si cantatul in public, dar si altele mai subtile, precum mancatul si bautul in prezenta altora, greseli comise in public, scrisul in fata altora sau chiar situatia de a fi privit (a) in timp ce mergi pe strada.

Identificarea si modificarea gandurilor de anxietat, impreuna cu expunerea frecventa la situatii de care te temi, pot diminua semnificativ satrile de anxietate in momentul aparitiilor publice. De asemenea, anumite tratamente medicamentoase pentru diminuarea starilor de frica si anxietate asociate cu aparitiile publice s-au dovedit eficiente . ingrijorarile legate de aparitia si vorbitul in public se centreaza, de obicei, in jurul fricii de a prea ridicol(a), neatractiv (a), plictisitor/plictisitoare, prea agitat(a) sau incompetent (a). Oamenii care evita sa se afle in centrul atentiei considera, adesea, ca daca le permit celorlalti sa ii observe, acest lucru poate genera consecinte groaznice. In realitate, pe termen lung, costurile evitarii acestor situatii din cauza fricii sunt adesea mai mari decat riscurile asumate in cazul in care ar fi confruntate deschis.

Cea mai directa cale pentru a te simti mai confortabil atunci cand esti in centrul atentiei este sa exersezi aceasta postura pana in momentul in care nu te va mai deranja.

Pe langa gestionarea propriilor temeri, exista o serie de strategii pe care le poti utiliza pentru a avea un randament maxim al propriilor prezentari.

 1. Imbunatatirea prezentarilor tale

Indiferent daca ai de tinut un toast scurt la o petrecere sau de predate colegilor de srviciu in timpul unui workshop de o zi , exista o serie de strategii de retinut pentru a da eficienta prezentarii tale.

 1. Pregatire prezentarilor

Daca stii dinainte ca vei avea de tinut o prezentare, exista o serie de pasi pe care ii poti face pentru a o pregati. Acestea includ:

 • Intelegerea scopului prezentarii– scopul prezentarii este distrarea publicului? Auditoriul trebuie convins de ceva anume? Este vorba de a-i invata noi aptitudini? In functie de scopul prezentarii, continutul acesteia trebuie sa fie diferit. De exemplu, daca scopul prezentarii este de a distra, poti include mai multe glume saupoti adauga putina muzica discursului tau. pe de alta parte, daca scopul este de a preda noi aptitudini, ar putea deveni importanta distribuirea unui sumar sau oferirea posibilitatii ca publicul sa exerseze aceste aptitudini.
 • Cunoasterea auditoriului– este util de stiut dimensiunea si componenta auditoriului in privinta varstei, sexului si a pregatirii profesionale.
 • Organizarea prezentarii– cand iti pregatesti prezentarea, imparte materialul in trei dimensiuni: introducerea, nucleul prezentarii si concluzia.
 • Repetarea prezentarii
 1. Vorbeste eficient
 • Vorbeste clar si suficient de tare
 • Fii atent sa nu pronunti gresit cuvintele
 • Pastreaza contacul visual
 • Misca-te si gesticuleaza
 • Nu vorbi prea repede
 • Fii tu insuti
 • Fii foarte bine pregatit pentru a raspunde la intrebari
 1. Implicarea publicului

Mesajul tau va fi receptionat doar daca reusesti sa mentii interesul auditoriului. Exista o serie de trucuri utlizate de cei care fac prezentari pentru a da viata discursurilor lor. Acestea sunt: umorul, povestiri personale sau sketch-uri, ilustratii si exemple, tine sub control durata discursului, nu iti citi prezentarea, incurajeaza  publicul sa participe si suportul audiovizual.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana