Anunț de ultimă oră! Un nor de cenușă și gaze toxice traversează România. Cum ne va afecta

TRIMITE PRIETENILOR

Un nor de cenușă vulcanică și gaze toxice, care acoperă sudul și vestul Europei, traversează de azi și țara noastră. S-a format în urma erupției vulcanului Cumbre Vieja, din insulele Canare și este monitorizat de toate agențiile de mediu europene.

Specialiștii români se așteaptă la o creștere a concentrației de dioxid de sulf din aer, dar și la ploi acide.

Vulcanul din Insulele Canare erupe violent de mai bine de o săptămână. A distrus sute de case, a pârjolit aproape 200 de hectare de vegetație și a emis cantități mari de cenușă și gaze poluante.

Norul toxic se întinde, potrivit agențiilor europene de mediu, de la sol până la înălțimea de 10 mii de metri. Concentrația de dioxid de sulf îngrijorează autoritățile, căci vorbim despre un gaz periculos, care afecteaza în special căile respiratorii.

Stațiile de monitorizare a calității aerului din Timișoara sunt primele care intră în alertă în țara noastră, întrucât vestul României este primul atins de particulele vulcanice.

Silviu Gurlui, profesor universitar: ”În România, valul a patrus încă de dimineață, maximul va fi la miezul nopții spre mâine dimineață. Traversează țara de la sud-vest la nord-est. E foarte consistent, știm că are dioxid de sulf, dar e posibil să aibă agenți halogeni: clor, brom. Ei, în atmosferă, suferă transformări care pot fi compuși mai periculoși, acizi, acid sulfuric, clorhidric.

Efectele pe termen lung ai acestor compuși în atmosferă se pot resimți la nivel climatic și pot modifica inclusiv stratul de Ozon al pământului.

Corina Lupu, director ANPM: “Cu cât particulele sunt mai mici, cu atât sunt mai periculoase. Monitorizăm pulberile în suspensie, oxizii de carbon, sulf benzen, îi menționez pe primii care pot avea legătură cu această erupție și nu sunt până acum creșteri ale concentrației.

Autoritățile din Timiș sunt pregătite să alerteze populația imediat ce se constată un real pericol pentru oameni.

Ovidiu Drăgănescu, prefectul județului Timiș: ”În cazul în care ar interveni o creștere subită din cauza acestui nor, vom alerta populația prin Roalert. Va fi o alertă în timp real.

Norul este urmărit prin peste 150 de stații pentru monitorizarea calității aerului, atât de meteorologi cât și de specialiștii ministerului mediului.

Elena Mateescu, director ANM: Din experiența de meteorolog, în funcție de concentrare, de exemplu, pericolele pot fi asupra sănătății umane și în atmosferă vorbim de acidifierea precipitațiilor cu efecte asupra vegetației și solului.

Meteorologii spun că norul se va extinde peste țara noastră până pe 28 septembrie, însă concentrațiile particulelor din nor vor scădea de mâine încolo.

Pe de altă parte, autoritățile spaniole transmit că o parte din conul principal al vulcanului din Canare s-a rupt, iar lava se revarsă și spre alte zone. În plus au apărut noi fisuri pe unde ies gaze periculoase. Specialiștii estimează că erupția va continua încă 3 luni.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.