Bătrâni nevoiți să-și vândă legumele pe jos, în frig și ploaie: “Stăm ca câinii aici. Nu vândui nici de doi lei”

TRIMITE PRIETENILOR

Oameni umiliţi, puşi să vândă marfa direct de pe jos, în ploaie. E imaginea haosului care încă tronează în pieţe. În Vâlcea, zeci de producători şi-au înşirat legumele şi fructele pe trotuar sau în stradă, în jurul halei unde au stat până duminică. Se plâng că muncesc într-un focar de infecţie şi, pentru asta, plătesc şi taxă aproape ca înăuntru. De la profit şi-au luat gândul. Situaţia e la fel în mai multe locuri din ţara.

  • Oamenii au înconjurat piaţa din Drăgășani cu tarabe improvizate
  • Frigul este greu de îndurat, însă lipsa clienților doare mai tare
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19

Drăgăşani, județul Vâlcea. Îmbrăcaţi de iarnă, oamenii stau ore în şir în faţa pieţei, pentru doar câţiva lei.

Ăsta e timp să stai în ploaie, unde se duc toate animalele, îşi fac nevoile şi noi punem marfa aici. Unde e mai igienic, în piaţă sau afară?

Doamna Margareta are 73 de ani. De o viaţă aduce în piaţă legume proaspete din grădină. Acum numără pe degete clienţii. Iar câteodată câştigă chiar mai puţin decât taxa pe care trebuie să o plătească pentru locul de pe trotuar. Şase lei.

Doamna Margareta: Nu vedeţi ce e afară, stăm ca câinii aici, ce să facem?

Reporter: Şi vindeţi ceva, se merită?

Doamna Margareta: Nu vândui nici de taxă, taxa mi-o luă. Nu vândui nici de doi lei.

Reporter: Aţi mai fost vreodată în situaţia asta, să vindeţi pe jos?

Doamna Margareta: Nu, dar nu te lăsa, zicea că e infecţie, cum să vinzi pe jos, dar acum văd că e voie.

Oamenii au înconjurat piaţa cu tarabe improvizate. Aşa s-a ajuns ca unii dintre ei să vândă fructele şi legumele la doi paşi de toaleta publică.

Frigul e greu de îndurat. Lipsa clienţilor, şi mai greu, iar produsele pentru care au muncit luni întregi riscă să ajungă la gunoi.

Mm ajuns să îşi bată joc de oameni, oameni bătrâni. E bătaie de joc. Ne îmbolnăvim şi nu au nici paturi să ne bage în spital. Suntem cu zece haine pe noi, ca să ne încălzim.

De profit aproape că nici nu mai poate fi vorba. Oamenii vor ca măcar să dea ce-au adus, să nu fi stat chiar degeaba în frig.

Doar câţiva şi-au permis umbrele sau corturi. Iar tarabele au rămas în piaţă.

Petre Vultur, administratorul pieţei: Mesele, nu. Sunt mese din beton, module de câte trei, patru, foarte grele şi nu pot fi scoase afară. Pot fi organizate pieţe agroalimentare volante în aer liber.

Urmărind ce s-a întâmplat ieri în Parlament, cu acel amendament, se aşteaptă redeschiderea pieţelor. Doar că legea încă nu a fost promulgată. Aşa că oamenii se vor întoarce şi mâine să-şi pună marfa pe trotuarele insalubre, printre tomberoane.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.