Taierea pomilor pentru mentinerea coroanei si pentru o fructificare bogata este obligatorie la inceput de primavara, dupa ce trece pericolul de inghet. Caisul parul, piersicul sau prunul sunt pomi sensibili la frig, de aceea trebuie taiati cand temperaturile nocturne trec de 2-3 grade C. Taierile de intretinere ajuta pomul sa isi mentina coroana echilibrata si ramurile sanatoase. La inceput de primavara, trebuie taiate toate uscaturile si ramurile care au degerat peste iarna, deoarece ele vor deveni focare de infectie si locul preferat al ciupercilor si insectelor daunatoare. De asemenea, trebuie inlaturate de la baza si crengutele tinere si firave care cresc spre interiorul coroanei, pentru ca, din cauza lor, nu vor mai patrunde bine soarele si lumina, iar fructele nu se vor mai coace uniform. Acolo unde ramurile se intersecteaza, trebuie taiata creanga cea mai stramba, cea mai firava sau cea care creste spre interior. Daca pomul tau este mai in varsta si are nevoie de intinerire, taie ramurile foarte batrane, pline de noduri si clei si lasa-le pe cele mai tinere sa se dezvolte.
Taierile pentru fructificare! Pomii care rodesc bogat trebuie ajustati pentru ca prea multi muguri floriferi ar putea epuiza resursele pomului si ar duce la o recolta mai slaba calitativ. Dupa ce ai taiat ramurile ranite si uscate si dupa ce ai aerisit coroana, eliminand ramurile prea dese din interior, trebuie scurtate celelalte crengi, in functie de grosimea lor.
- Ramurile cu diametrul de 2,5 cm se taie la 3 muguri floriferi.
- Ramurile cu diametrul de 5 cm se taie la 5 muguri floriferi.
- Ramurile cu diametrul de peste 6 cm se taie la 7 muguri floriferi.
La cais, prun, cires sau visin nu se taie niciodata ramurile-buchet, pentru ca acestea vor fructifica in noul sezon. Crengile ramificate se scurteaza numai daca sunt prea batrane si nu au maid at rod bun in anii anteriori.
Piersicul, cerinte speciale de taiere! Tine cont ca taierile de fructificare la piersic se fac in fiecare an. Ramurile-buchete nu se taie, in schimb scurteaza ramurile mixte la 6-10 muguri, ultimul fiind intotdeauna mugur vegetal, din care se vor dezvolta frunzele, pentru o buna circulatie a sevei. Daca anumite crengi sunt prea batrane, se scurteaza drastic la 2 muguri bine dezvoltati din care vor da mai tarziu ramuri tinere.