Hepatita C este o afecțiune a ficatului cauzată de infecția cu virusul HCV. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial există aproximativ 70 de milioane de persoane infectate cu HCV. Incidența este mai crescută în zonele mai puțin dezvoltate din punct de vedere economic – țări din estul Europei, de pe coasta de est a Mediteranei și țări din Africa.
În țara noastră, despre Hepatita C, se pare că a afectat foarte multe persoane în contextul transfuziilor sangvine și al intervențiilor chirurgicale efectuate în anii ’80 începutul anilor ’90. Până la acea dată, băncile de sânge nu efectuau teste pentru depistarea virusului hepatitei C, deoarece acesta încă nu era cunoscut.
Este important ca pacientul diagnosticat cu hepatita C să înțeleagă că niciun plan alimentar, precum nicio schimbare a stilului de viață, nu poate vindeca infecția cu VHC (n.r. virusul hepatitic C). Însă ceea ce mănânci poate avea un impact asupra modului în care virusul produce daune la nivelul ficatului.
Pentru a combate inflamația ficatului, pacientul trebuie să adopte o dietă sănătoasă, bazată pe legume, fructe, cereale integrale și grăsimi sănătoase. Totodadă, acesta ar trebui să renunțe la alimentele grase, la sarea în exces precum si la zahăr.
Iată ce alimente vă recomandă medicii, pentru combaterea inflamațiilor cauzate de virusul hepatitic C:
Peștele gras – Conține acid eicosapentaenoic și acid docosahexaenoic, doi acizi grași omega-3 puternici, care au capacitatea de a reduce inflamația.
Afinele, zmeura, căpșunile și merișoarele conțin antocianine, antioxidanți cu efect antiinflamator.
Turmericul este un condiment galben cu efecte puternice anti-inflamatoare, similare medicamentelor folosite în acest sens, însă fără efecte secundare.
Varza Kale – aceste frunze sunt bogate în sulf și supun ficatul la două cicluri de detoxifiere.
Ceaiul verde – flavonoidele din ceaiul verde sunt compuși naturali puternici cu efect antiinflamator.
Uleiul de măsline – este bogat în polifenoli, protejând organismul de inflamații.
Cum să avem o alimentație sănătoasă:
Trebuie să bem zilnic cel puțin doi litri de apă și, de asemenea, trebuie să ne dezvoltăm un plan alimentar personalizat, care să includă: trei mese principale și două gustări.