La unele femei o parte din simptomele sarcinii pot fi observate chiar si la doar o saptamana de la conceptie, insa pentru
majoritatea femeilor incertitudinile din aceasta perioada se pot concretiza in urmatoarele intrebari:
Oare sunt insarcinata? Care sunt simptomele unei sarcini? Cum pot sti daca am ramas insarcinata?
Simptomele de sarcina sunt diferite de la femeie la femeie, de la organism la organism si de la sarcina la sarcina, in functie de o multitudine de caracteristici.
Intelegerea semnelor si simptomelor sarcinii este foarte importanta.
Unul dintre cele mai intalnite semne care prevestesc venirea pe lume a bebelusului este intarzierea sau lipsa menstruatiei, de altfel acestea constituind si primele indicii in suspicionarea unei sarcini.
Pentru lipsa menstruatiei, desi este considerata cel mai comun simptom ce indica existenta unei sarcini, mai sunt si alte motive cum ar fi :
– perioada alaptarii poate constitui cauza a lipsei menstruatiei ; in acest interval de timp o femeie poate ramane insarcinata ;
– unele cauze medicale pot contribui la lipsa ciclului, dar acest lucru se remedieaza odata cu revenirea la starea normala de sanatate ;
– efortul excesiv ; femeile care depun efort continuu si sustinut (de ex. atletii) vor avea perioade de intrerupere a ciclului. Prin reducerea exercitiilor fizice la nivelul corespunzator, de obicei situatia revine la normal. De asemenea, o greutate mica a corpului asociata cu efort intens sau un consum mic de alimente/malnutritie pot duce la aparitia intreruperilor de ciclu menstrual ;
– pilule anticonceptionale pot determina unor femei lipsa completa a menstruatiei. Chiar si dupa incetarea administrarii acestor pilule multe femei intampina probleme de genul ciclurilor neregulate pentru perioade de trei sau sase luni ;
– menopauza ; Pe masura ce femeile se apropie de menopauza, menstruatia devine din ce in ce mai neregulata pana cand se opreste in totalitate.
Primul si cel mai rapid raspuns pe care o femeie care suspicioneaza ca este insarcinata deoarece ciclul menstrual este intarziat, il poate oferi testul de sarcina, care se poate gasi in orice farmacie.
Atentie ! Rezultatul acestor teste nu este corect mereu si este posibil ca sarcina sa nu fie detectata in cazul in care aceste teste sunt folosite in prima zi dupa constatarea lipsei ciclului. Pentru ca rezultatul testului sa fie concludent, el trebuie efectuat la 3 – 4 saptamani dupa prima zi a ultimei menstruatii, deoarece in aceasta perioada nivelul de gonadotropina corionica umana ( HCG ), hormon produs de celulele care formeaza placenta si prezent in sange in momentul conceptiei, este destul de ridicat pentru a fi detectat de test.
Trebuie subliniat faptul ca lipsa menstruatiei este un simptom important care indica existenta unei sarcini. Insa, la unele femei mai exista secretii ( scurgeri ) mai putin abundente si de mai scurta durata chiar si dupa primele 3 – 4 luni de la conceptie, secretii care pot fi confundate cu menstruatia. De aceea trebuie cunoscute si alte simptome care indica existenta unei sarcini.
Cele mai intalnite simptome de sarcina sunt :
Indispozitia matinala.
Desi aceasta afecteaza multe femei insarcinate, doar in jur de 50% dintre ele intalnesc acest simptom la un anumit moment din timpul sarcinii. De multe ori acesta poate fi primul semn ca esti insarcinata, dar, de obicei acest lucru se va manifesta abia la o luna dupa conceptie. Unele femei se simt rau toata ziua sau numai noaptea, iar simptomele pot varia de la o usoara greata la voma. In mod obisnuit,indispozitia matinala tinde sa apara in jurul saptamanilor 8 – 10 cand nivelul de hormoni este ridicat, apoi se va diminua treptat pe masura ce se apropie cel de – al II – lea trimestru al sarcinii. O forma rara de indispozitie numita hyperemesis gravidarum se manifesta printr-o stare de greata si varsaturi incoercibile in timpul sarcinii care duc la deshidratare si aciditate excesiva.
Sensibilitatea crescuta a sanilor.
Caracteristice si perioadei premergatoare menstruatiei ( sani durerosi si foarte sensibili ), aceste simptome apar cam la o saptamana sau doua de la conceptie si sunt caracterizate prin : sani mariti mai mult decat de obicei, putin durerosi, mai sensibili la atingere, mameloanele mai colorate, mai moi si chiar mai retrase. Sensibilitatea sanilor in timpul sarcinii este rezultatul unui nivel ridicat de hormoni care insotesc graviditatea. Acest simptom diminueaza semnificativ dupa primul trimestru si dispare dupa al doilea trimestru de sarcina.
Oboseala sau somnolenta.
Progesteronul secretat acum este posibil sa fie vinovat pentru starea de oboseala sau somnolenta si creaza senzatia ca oricat te-ai odihni, simti ca nu scapi de oboseala. Initial se poate crede ca este doar extenuare dar, daca aceasta stare se mentine si dupa multa odihna si mai sunt si alte simptomele caracteristice, toate acestea coroborate duc la concluzia ca este vorba despre o sarcina.
Sensibilitate crescuta la mirosuri si mancare.
Cand o femeie este coplesita de anumite mirosuri pe care le simpatiza inainte, cand anumite mancaruri preferate, acum ii provoaca repulsie, este semn ca a intervenit o sarcina. Aceste semne pot fi datorate unei cresteri rapide de estrogen din corp, semne ce pot persista de-a lungul sarcinii, sau pot aparea si disparea continuu pe perioada acesteia.
Poftele alimentare ca semn de sarcina.
Este foarte cunoscuta imaginea femeii gravide, pofticioasa (vrea capsuni in timpul iernii, sau marul din sacosa unei doamne) si mereu flamande. In timpul unei sarcini apetitul este mai crescut, deosebit de starea normala si, chiar daca persoana in mod normal nu este pofticioasa, in timpul sarcinii poate avea pofte alimentare diverse.
Balonarea si constipatia sunt prezente atat in timpul sarcinii, cat si in perioada ce o precede. Ea poate aparea imediat dupa conceptie sau in decursul catorva saptamani dupa, ele fiind probleme destul de frecvente.
Dureri de cap, de spate si ale coloanei vertebrale.
Durerile de cap luate ca atare, nu pot fi un semn de incredere care sa indice o sarcina, de vreme ce exista multe alte cauze care determina aparitia acestora. Dar in contextul cresterii cantitatilor de hormoni din organism si coroborate cu alte simptome de sarcina, ele pot fi luate in calcul, mai ales ca pot fi resimtite inca din primele saptamani de sarcina.
La fel ca si durerile de cap, durerile de spate si ale coloanei vertebrale sunt un alt simptom timpuriu al sarcinii ; de altfel aceste dureri pot fi prezente pe toata perioada sarcinii , fiind mai acut resimtite in ultimul trimestrual acesteia.
Cresterea temperaturii bazale.
Un alt mod de a detecta o sarcina este masurarea temperaturii bazale. In mod normal o temperatura mai mare este semn de ovulatie, dar poate fi si semn de posibila sarcina daca perioada ovulatiei a trecut. Daca temperatura se mentine mai ridicata timp de aproximativ 3 saptamani este necesara prezentarea la medic.
Nevoia de mictionare mai frecventa.
In perioada sarcinii, organismul mareste cantitatea de sange si alte lichide pe care rinichii le vor filtra si apoi vor ajunge in vezica urinara. Rezultatul este nevoia unei frecvente mult mai mare de a mictiona decat inainte. Acest lucru se poate manifesta inca din primele sase saptamani ale primului trimestru si poate persista sau agrava de-a lungul intregii sarcini.
Sangerarea sau spotting-ul.
Unele femei acuza scurgerea unor cantitati mici de lichid rosu, roz sau rosiatic. Acesta este un simptom normal si indica faptul ca oul fertilizat incepe sa patrunda in mucoasa uterina la aproximativ sase zile dupa fertilizare. Totusi, daca aceste simptome sunt insotite si de durere, este recomandabil sa fie consultat medicul imediat deoarece acesta poate fi un semn de sarcina ectopica.