CUM SE ÎNTREȚIN TIGĂILE DIN CERAMICĂ

TRIMITE PRIETENILOR

O bucătăreasă împătimită ți-ar recomanda tigaia din fontă, dar variantele moderne, glazurate cu ceramică, sunt din ce în ce mai apreciate pentru rezistența lor.

Tigăile sau oasele din ceramică, deși au un preț ridicat dacă sunt de calitate, își merită banii. În ultimii ani, au devenit tot mai căutate datorita beneficiilor lor. Mulți bucătari le recomandă în defavoarea celor din tablă, în care mâncarea se lipește. Singurul lor neajuns este că trebuie să folosești puțin mai mult ulei sau unt, decât în alte vase nonaderente.

CUM ALEGI O TIGAIE DE CALITATE

Surprinzător, dar greutatea tigăii sau a oalei din ceramică este unul dintre cele mai imortante criterii. Cu cât este mai grea, cu atât îți dai seama că producătorul a folosit un metal gros la bază și nu a făcut rabat la calitate. Ceramica reprezintă doar învelișul, dar este important și metalul din care este făcută tigaia. De obicei, cu cât sunt mai grele, cu atât sunt mai bine realizate și mai rezistente. Alege o cratiță care să aibă mânere rezistente la temperaturi înalte, pentru a o folosi și la cuptor.

CE CONȚINE ÎNVELIȘUL ACESTOR VASE

Numele învelișului de ceramică este usor impropriu. Chiar dacă sunt albe, nu sunt făcute din marmură, cum ai putea bănui. În rețeta de bază se folosesc elemente anorganice și mult siliciu din nisip. Fiecare producător are secretul lui, dar este important ca în compoziția acestui înveliș nu intră metale grele care pot interacționa cu alimentele. Așa-numita ceramica folosită pentru tigăi sau vasele de copt este cea mai sigură din punct de vedere al toxicității și al rezistenței la foc.

CUM SE ÎNTREȚIN VASELE GLAZURATE CU CERAMICĂ

Vasele de ceramică de calitate nu se zgârâie ușor. Poți folosi obiecte ascuțite pentru a tăia preparatele fără  să le deteriorezi. Le poți curăța cu un detergent ușor abraziv, de tip pastă, dar nu insista cu bureți de sârmă, chiar dacă s-au lipit puțin alimentele. Înmoaie-le cu apă caldă și bicarbonat câteva ore și le cureți fără efort.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.