CUM INTERVII RAPID DACĂ ANIMALUL TĂU DE COMPANIE A INGERAT ALIMENTE SAU SUBSTANȚE OTRĂVITOARE

TRIMITE PRIETENILOR

Câinii și pisicile prea curioase” pot înghiți medicamente, plante otrăvitoare și chiar detergent, chiar dacă instinctul de supraviețuire ajută animalele să se ferească de otrăvuri, dacă acestea nu sunt supravegheate.

Ciocolata, stafidele sau ceapa, alimente banale pentru noi, pot provoca intoxicații severe animalelor de companie. Totodată, fiecare dintre noi avem în casă o mulțime de substanțe toxice la care nici copiii mici și nici câinii, papagalii sau pisicile nu ar trebui să ajungă. Medicamentele frumos colorate sunt atrăgătoare pentru micuții patrupezi. Sunt tentați să le ronțăie și se dizolvă imediat, ajungând în tractul intestinal în câteva secunde. Detergentul, șamponul, săpunul, soluțiile de curățat cada sau geamurile trebuie ținute în dulapuri sau pe rafturi la înălțime, unde animalele nu pot ajunge. Când adopți un câine sau o pisică trebuie să te asiguri că în casa ta sunt cât mai puține pericole pentru ei.

SEMNE DE INTOXICAȚIE SAU OTRĂVIRE

Primele semne că animalul tău a ingerat ceva periculos sunt amețeala și salivația abundentă. Acesta poate avea și probleme de respiratie și convulsii, iar tu trebuie să mergi de urgență la cabinetul medicului veterniar care este dotat cu o sală de operații, deoarece situația este foarte gravă. Medicul veterinar poate încerca să-i provoace voma cu anumite medicamente sau poate face un lavaj gastric.

La fel de important este și faptul că tu trebuie să depistezi sursa otrăvirii și să îl anunți pe medicul specialist. Poți căuta prin casă resturile de medicamente sau de detergenți care au fost roase de câine. Fii atentă la plantele despre care știi că sunt otrăvitoare (precum leandrul, mușcatele, ficusul), dacă sunt roase.

CE TREBUIE SĂ FACI ȘI NU TREBUIE SĂ FACI ACASĂ

Nu îți forța animaluțul să bea lapte sau apă. Apa și laptele favorizează absorbția mai rapidă a substanțelor toxice și pot grăbi decesul. În cazul în care nu poți ajunge cu animalul la un medic specialist, poți încerca să induci voma utilizând o seringă mare cu apă oxigenată (o linguriță la 10 kg / corp de apă oxigenată). Introdu ușor seringa pe la comisura botului și administrează apa oxigenată încet, nu forța animalul să o înghită. Dacă reușești această manevră, îi poți administra, apoi, cărbunele activ, zdrobit foarte fin și amestecat cu apă potabilă. Folosește, de asemenea, o seringă. Cărbunele poate împiedica substanțele toxice să se răspândească în organism. Dar cea mai sigură soluție este să ajungi la un cabinet veterinar, unde medicul specialist poate interveni de urgență, iar animalul tău are mai multe șanse de supraviețuire.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.