portrait of beautiful woman with problem and clean skin, aging and youth concept, beauty treatment

CUM SĂ PREVII ACNEEA COSMETICĂ

TRIMITE PRIETENILOR

Dacă ți s-a întâmplat ca pe piele să-ți apară coșuri, deși nu ai un ten predispus la acnee, este posibil să te confrunți cu acneea cosmetică. Iată cum eviți această problemă.

De regulă, atunci când se vorbește despre acneea apărută ca urmare a folosirii unor anumite cosmetice, ne gândim automat la produsele de machiaj. Specialiștii ne atrag însă atenția ca și alte tipuri de produse pot duce la apariția inesteticelor coșuri, printre acestea numărându-se gelurile pentru păr, balsamurile sau spumele. Acest tip de acnee apare atât la femei, cât și la bărbați, chiar și la persoanele care nu au un istoric de acnee. Cel mai adesea sunt afectați obrajii, bărbia și fruntea, adică zonele unde produsele cosmetice, produsele de styling pentru păr și balsamurile sunt aplicate.

CARE SUNT INAMICII?

Evident, când vrei să scapi de acneea cosmetică, primul pas pe care trebuie să-l faci este să nu mai folosești produsul-problemă, deci să eviți substanțele la care reacționează pielea. Dar care sunt acestea? Este dificil de stabilit capacitatea comedogenă, adică de blocare a porilor, a unei substanțe. Tipul produsului în care această substanță este încorporată este, de asemenea, extrem de important: cremă, loțiune, gel, soluție etc. Anumite persoane pot dezvolta reacții alergice la anumite ingrediente, dar asta nu înseamnă că acestea sunt comedogene. În general, există câteva categorii de substanțe care blochează porii, ducând la apariția coșurilor, printre care lanoline și derivați, alcooli, esteri și eteri, uleiuri, pigmenți, acizi grași și derivați, detergenți si emulgatori.

DE ZI CU ZI

Dintre produsele pe care le folosim în mod obișnuit, ar trebui să fim atente în mod special la parfumuri (în special bergamotă, mosc, ambră), care pot determina reacții alergice la nivelul pielii. Chiar și produsele aparent neparfumate pot conține anumite parfumuri menite să mascheze mirosul altor ingredinte. Ar trebui să căutați pe eticheta mențiunea “fără parfum” și hipoalergenic. Coloranții, în special cei roșii, pot determina reacții alergice cutanate. Nichelul și alte metale pot contamina produsele cosmetice și pot determina dermatite de contact la nivelul zonelor de aplicare.

DE CÂTE ORI CUREȚI PENSULELE?

Pe lângă tipul de produs folosit, sunt importante și alte aspecte: de exemplu, cum obișnuiești să aplici machiajul și să te demachiezi. Pensulele murdare, bureții îmbâcsiți și utilizarea în comun a acestora pot determina contaminarea bacteriană și apariția de leziuni la nivelul pielii. Pensulele de machiaj ar trebui spălate și dezinfectate frecvent, la fel și bureții pentru aplicarea fondului de ten. Persoanele cu erupții acneice faciale tind să utilizeze cantități mari de fond de ten pentru camuflarea leziunilor și intră astfel într-un cerc vicios. Ce trebuie să faci? În primul rând, alege un fond de ten de calitate, neuleios și folosește produse minerale de make-up.

ÎNGRIJIREA CORECTĂ A TENULUI

Demachierea și curățarea pielii sunt obligatorii seara, înainte de culcare, dar și dimineața. Odata stabilită cauza erupției, primul pas este recomandarea unui produs delicat de curățare potrivit tipului de ten. Acesta poate fi un gel, o spumă sau o apă micelară. Se poate asocia un produs antibacterian pentru rezolvarea suprainfecției bacteriene și un produs pe bază de benzoyl, o cremă hidratantă și un produs de fotoprotecție pot fi asociate. Pentru un rezultat cât mai bun și mai rapid, se poate efectua un peeling superficial cu acid salicilic.

TRUC PENTRU HIDRATAREA PĂRULUI

Beneficiile uleiului de cocos sunt incontenstabile, indiferent dacă vorbim despre sănătatea pielii sau a părului. Când vrei mai multă hidratare pentru păr sau poate vrei ca aceasta să-și recapete strălucirea, aplică o cantitate mica de ulei de cocos în palme, așteaptă ca aceasta să se topească (în cazul  în care are o consistență solidă), apoi întinde pe lungimea părului. După câteva ore spală-te cu șamponul obișnuit, clătește și bucură-te de rezultate!

TRUC PENTRU O FORMĂ PERFECTĂ A SPRÂNCENELOR

De câțiva ani, sprâncenele naturale sunt în centrul atenției, în defavoarea celor subțiri. Însă și naturalețea se obține aplicând câteva trucuri. Când începi să te pensenzi, stabilește conturul natural al sprâncenei, folosindu-te de un creion alb. Apoi periază sprâncenele în sus, astfel încât să poți îndepărta mai ușor firele de păr care nu se încadrează în forma respectivă. La final, periază-te din nou și “umple” golurile dintre firele de păr fie cu un creion pentru sprâncene – fie cu o trusă de farduri pentru sprâncene – care creează impresia unor sprâncene mai pline.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.