Una dintre vedetele toamnei în bucătărie, dovleacul, încântă și poate proteja foarte bine starea generală a organismului.
Dovleacul este unul dintre alimentele cele mai nutritive, cu un conținut ridicat în vitamine și minerale și puține calorii. Acest fruct este una dintre cele mai bune surse de beta-caroten, antioxidantul puternic care dă fructelor și legumelor culoarea portocaliu și care se transforma in organism în vitamina A. De asemenea, conține vitamina C, vitamina E, riboflavina, potasiu, cupru și mangan, fier, magneziu, folați, fosfor alături de carbohidrați și fier.
POSIBILE AVANTAJE ÎMPOTRIVA BOLILOR
Mai multe studii realizate de cercetători, la nivel mondial, sugerează că un consum susținut de dovleac poate să scadă riscul de obezitate, de instalare a diabetului și a bolilor de inimă. Totodată conferă energie organismului și ajută la scăderea în greutate. Iar datorită beta-carotenului pe care îl conține, pot fi reduse anumite tipuri de cancer, oferă protecție împotriva astmului și întârzie îmbătrânirea organismului.
ÎMBUNĂTĂȚEȘTE IMUNITATEA
Pentru că este bogat în vitamina C și beta-caroten, dovleacul îmbunătățește rezistența organismului.
PROTEJEAZĂ INIMA ȘI PRESIUNEA SANGVINĂ
Consumul de dovleac face bine inimii. Fibrele, potasiul și vitamina C conținute de acest aliment susțin sănătatea cordului. Potasiul este important în tratamentul hipertensiunii și este asociat cu reducerea riscului de accident vascular cerebral, protecție împotriva pierderii masei musculare și păstrarea densității osoase, precum și reducerea riscului de formare a pietrelor la rinichi.
PROTECȚIE ANTICANCER
Un tip particular de cancer, asupra căruia s-au descoperit efecte pozitive datorită conținutului de beta-caroten în dietă, este cancerul de prostată, susțin cercetătorii Departamentului de Nutriție de la Harvard. De asemenea, s-a constatat că beta-carotenul are o acțiune inversă asupra dezvoltării cancerului de colon în urma unui studiu realizat în rândul populației japoneze.
CREȘTE FERTILITATEA
Femeile care consumă mai mult fier din surse vegetale, cum ar fi dovleac, spanac, fasole, roșii și sfecla, și o rată de fertilitate mai bună, potrivit Școlii Medicale de Sănătate Publică Harvard. Iar vitamina A din dovleac este, de asemenea, esențiala în timpul sarcinii și al alăptării.
O ALEGERE IMPORTANTĂ
Dovleacul este foarte versatil și gustos. Poate fi consumat sub formă de supă, ca desert, dacă este copt în cuptor și servit cald cu scorțișoară. Acest aliment conține mulți antioxidanți și are adevărate proprietăți antiinflamatorii (conține grăsimi de tip Omega 3, vitamine, minerale), așadar se recomandă consumul lui din plin toamna, iar dacă vă gândiți să faceți un bebeluș, mâncați frecvent dovleac. Este foarte bogat în folați, vitamine importante în dezvoltarea fătului încă din primele săptămâni ale sarcinii.
ȘTIAȚI CĂ….
…dovleacul întreg poate fi păstrat într-un loc răcoros și la întuneric până la două luni?