Elevii care au picat BAC-ul vor să muncească în Germania, în fabrici, ori să fie curieri. Sunt recrutați imediat după școală

TRIMITE PRIETENILOR

Decizia autorităților de a primi și păstra elevii în clase vine după un an de școală online care, după cum spune ministrul educației, a fost un dezastru. Rezultatele s-au văzut la evaluările naționale și Bacalaureat.

La examenul de BAC, de exemplu, mulți absolvenți nici nu s-au înscris pentru a-l susține. Muncesc deja în străinătate ori au depus actele pentru a beneficia de ajutorul de șomaj.

Într-o fabrică din Germania, majoritatea muncitorilor sunt români, cu vârste până în 25 de ani. Cei mai mulţi sunt recrutaţi imediat ce au terminat 12 clase.

Cristina Mihai, specialist resurse umane, firma de recrutare: „După pandemie, avem foarte mulţi tineri care vin înspre noi, direct pornind de la ideea că vor să lucreze în străinătate. Abia împlinesc 18 ani şi nu doresc să continue să meargă la facultate, vor să lucreze în străinătate, în diferite domenii: în fabrici, în horeca, puţin şi în agricultură.”

Daniel, tânăr care era la a doua sesiune de bac: „În străinătate poate ar fi o plecare, un argument bun.”

Reporter: Şi ce să faci în străinătate?

Daniel: „Ce o fi o fi, om găsi.”

În Germania, de exemplu, salariul minim brut este de la 1 iulie de 9,60 de euro pe oră şi va creşte la 10,45 euro anul viitor. Un muncitor necalificat cu studii medii poate să câştige uşor peste 1500 de euro net.

Eric este jurnalist şi consilier pentru o organizaţie a drepturilor românilor din Germania şi Austria. Cunoaşte mii de tineri români care lucrează în abatoare, construcţii şi curierat, adică acele domenii pe care nemţii le evită.

Eric Mocanu, jurnalist şi consilier AEBS: „În domeniul curieratului sunt în jur de 80.000 de români. În domeniul curieratului şi livrării pachetelor şi scrisorilor acolo, în final nu îţi trebuie nici măcar limba germană, nici engleza. Pentru că te-ai dus acolo, ai spus, Bună ziua, i-ai dat pachetul şi ai terminat toată discuţia.”

S-a ajuns aici pentru că abandonul şcolar este în creştere. România ocupa locul 3 în Uniunea Europeană. În plus, în această vară, mulţi nici nu s-au mai înscris să dea bacalaureatul.

De exemplu, anul acesta, generaţia de elevi din clasa a XII-a numără aproximativ 152.000 de elevi. La examenul de Bacalaureat s-au prezentat cu 40.000 mai puţini, adică puţin peste 110.000 de candidaţi, şi au promovat doar 75% dintre ei, în jur 83.000, care de cele mai multe ori merg să se înscrie la facultate. În sesiunea de toamnă, au venit la examinări majoritatea celor picaţi în vară, plus alte câteva mii din anii trecuţi. Oricum, doar din acest an rămân câteva zeci de mii de tineri fără niciun viitor.

Unii au mers deja la agenţiile de ocupare a forţei de muncă pentru şomaj.

Potrivit datelor ANOFM, în ultimele trei luni, aproape 8.000 de absolvenţi au cerut sprijin din partea statului.

Corina Scarlat, purtător de cuvânt ANOFM: „Ei nu deţin o calificare în momentul în care se înregistrează la noi, dar pot urma cursuri de formare profesională şi pot obţine o calificare, sau pot să meargă să urmeze cursurile sau programele de ucenicie.”

Legea spune că absolvenţii de liceu pot primi 250 de lei, timp de 6 luni de când termină studiile, dacă nu şi-au găsit un loc de muncă.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.