De multe ori punem semnul egal intre curaj, vitejie, bravura si eroism. Acestea evoca imagini ale unor martiri ca Ioana D’Arc, patrioti care au luptat pentru independenta si ca cei care s-au remarcat in revolutii, reformatori ca Mathama Ganghi sau lideri care au luptat pentru drepturile civile precum Nelson Mandela si Martin Luther King Jr. Curajul acestor oameni a fost intotdeauna cinstit si apreciat si este genul de curaj cel mai bine cunoscut si mai admirat. Noi avem insa nevoie sa ne reamintim ca exista si alte tipuri de curaj, la fel de importante. Unul dintre acestea este reprezintat de “curajul de zi cu zi”.
Viata este grea si nu corecta intotdeauna. Indiferent daca ne place sau nu, asa stau lucrurile. Aceasta realitate, uneori dura, ne ofera doar doua alternative: putem sa ne plangem purtandu-ne ca niste lasi atunci cand primim niste lovituri grele sau putem accepa aceasta ca pe o provocare sis a avem curajul de a o infrunta. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ne lasam invinsi. Sa dai tot ce poti, sa gasesti puterea de a sta drept in fata suferintei pot fi unele dintre cele mai mari recompense si bucurii ale vietii. Iar asta cere curaj- curajul de zi cu zi.
Cea mai inalta forma e curaj este sa spui “DA” vietii
Aceasta simpla propozitie pare sa cristalizeze tot ce filozofii antici, inteleptii tuturor credintelor si culturilor ne transmit de mii de ani- viata noastra pe acest pamant are un sens si un scop suprem. Atunci cand ajungi sa intelegi ca viata oscileaza intre bine si rau iar noi trecem prin greutati si suferinte, ajungi sa apreciezi bucuria care te inconjoara. Iar lucrul de care ai nevoie este curajul.
Sa sustii ceea ce este drept este o definitie buna a curajului moral. Poate incepe cu un copil din scoala primara care se ridica pentru a vorbi, pana la un adolescent care refuza sa cedeze presiunii celor din jurul lui pentru a face un lucru gresit.
In toate aceste cazuri exista riscul sa pierzi ceva drept consecinta a faptului ca ai facut ce trebuia.
Zona de comfort si curajul schimbarii
Una dintre zonele de confort in care ne complacem are legatura cu tiparele verbale. Dezvoltam adesea obiceiuri verbale fara sa ne dam seama care apoi devin parte a rutinei noastre zilnice.
Exista o serie de avantaje atunci cand apelam la resursele noastre si mai ales la curajul moral:
- Devenim mai puternici.
Fiecare act de curaj, chiar si unul mic, ne mareste incredrea de a lua atitudine pentru ce este drept.
- Ne creste respectul de sine
Orice act de curaj are efect de insufletire si ne creste autorespectul.
- Ii ajutam si ii inspiram pe ceilalti.
Actele de curaj ii insufletesc adesea sip e ceilalti. Cand vad pe cineva din preajma lor ca se comporta mai curajos este mult mai probabil ca si ei sa faca la fel.