Fermierii olandezi, supărați pe planurile guvernului de a reduce emisiile folosesc tractoare și camioane pentru a bloca centrele de distribuție ale supermarketurilor, acestea fiind cele mai recente acțiuni dintr-o vară plină de nemulțumiri printre agricultori.
Tulburările în rândul fermierilor olandezi au fost declanșate de o propunere guvernamentală de a reduce emisiile de poluanți, precum oxidul de azot și amoniacul, cu 50% până în 2030. Mai mult, guvernele provinciale au primit un an pentru a formula planuri pentru atingerea obiectivului.
Un grup de fermieri din provincia Olanda de Nord a purtat discuții cu doi înalți oficiali din orașul Haarlem. „Preocupările lor sunt înțelese și au atenția noastră absolută. Mă bucur să fii și să stai în conversație unul cu celălalt”, a scris pe Twitter unul dintre oficiali, Arthur van Dijk.
Fermierii olandezi și-au intensificat protestele împotriva deciziei guvernului de a închide 30% din ferme pentru a reduce emisiile de azot în condițiile în care se anunță foamete mondială.
Protestatarii au adus un tanc pe care l-au folosit la operațiunea de blocare a centrelor de distribuție a produselor alimentare.
Gestul reprezintă o escaladare spectaculoasă, dat fiind că până acum au folosit „doar” tractoare și utilaje agricole, este drept într-un număr impresionant.
Reacția poliției a fost pe măsură: la unul dintre proteste, desfășurat la Heerenven, marți, forțele de ordine au deschis focul cu armele din dotare.
„Potrivit poliției, o situație amenințătoare a apărut atunci când protestatarii au încercat să dea peste agenți și peste mașinile oficiale. Au fost trase atunci focuri de avertisment iar un ofițer a tras direct. Nimeni nu a fost rănit dar un tractor a fost lovit. Trei persoane au fost arestate.
„Din cauză că un agent de poliție a tras (direct), Departamentul național de Investigații Penale va face o anchetă privind incidentul.”
Din înregistrarea video se poate observa că nu polițiștii au tras fără a fi fost amenințați în vreun fel.
Parlamentara Caroline van der Plas, membră a Partidului Agrarian, a cerut organizarea unei dezbateri de urgență cu premierul Mark Rutte pe tema protestelor fermierilor.
Într-un mesaj pe Twitter, ea a scris:
„Am văzut imagini cu focuri de armă trase asupra fermierilor în Friesland. Am avertizat de mai multă vreme în legătură cu escaladarea protestelor. Miercuri, doresc o dezbatere de urgență cu prim-ministrul și cu ministrul Justiției și Securității. Lucrurile mer spre mai rău, am spus-o săptămâna trecută.”
Fermierii olandezi sunt iritați de intenția guvernului Olandei de a reduce emisiile de azot cu 50-95%, ceea ce ar însemna ca peste o treime din ferme să se închidă.
Aceasta exact când se anunță o foamete mondială.
Mișcarea de protest a fermierilor seamănă ca amploare cu protestul șoferilor de camioane canadieni din iarnă.