Suntem obisnuiti ca atunci cand punem carnea in oala la fiert,atunci cand apa incepe sa fiarba,sa inlaturam imediat spuma care se formeaza.Spuma reprezinta proteine ce sunt supuse procesului de coagulare.Proteinele din carne se dizolva in apa rece in care aceasta e pusa intitiala.Dar,daca se pune carnea in apa clocotita,aceste proteine raman in carne.Pentru a iesi un bulion gustos,puneti carnea la fiert in apa rece.In schimb,daca vreti sa folositi doar carnea,e indicat sa o puneti direct in apa fierbinte.Nu inlaturati spuma ,deoarece ea trasmite valoare nutritive bulionului.Ca sa nu se mai ridice spuma la suprafata,puneti ceapa in vasul in care fierbe carnea.Insa,daca spuma are o culoare inchisa trebuie sa fie inlaturata ,deoarece are celule de sange in compozitia ei.
De cele mai multe ori, atunci cand punem carne la fiert, deasupra apei se formeaza o spuma, care nu reprezinta altceva decat proteine supuse procesului de coagulare
Ceea ce putina lume stie este faptul ca atunci cand carnea este pusa la fiert initial in apa rece, aceste proteine, dar si sarurile minerale, se dizolva apa. In cazul in care carnea e pusa deodata in apa clocotita, ele raman predominant in carne.
Nu toata spuma trebuie inlaturata, ba dimpotriva, aceasta ii da un gust deosebit mancarii. Exceptie face spuma de culoare inchisa, care trebuie inlaturata, deoarece contine celule de sange.
Pentru a obtine o supa gustoasa, e recomandat sa puneti carnea la fiert cu apa rece. Daca vreti sa folositi doar carnea, o puteti pune direct in apa fierbine. Totodata, daca vreti ca spuma sa nu se ridice la suprafata, puneti in vasul in care fierbeti carnea o ceapa.
Iata cum puteti prepara o zeama gustoasa:
1.Introduceti in apa un pumn de orez infasat in tifon in cazul in care ati pus multa sare in bulion.
2.In cazul in care fierbeti carnea la foc mare,gustul mai intens il va alea carnea.In schimb,daca fierbeti carnea la foc mic,va fi mult mai gustos bulionul.
3.In zeama de carne,sarea se adauga cu o jumatate de ora inainte sa fie gata .In zeama de peste,sarea se adauga la inceput,cand incep sa fiarba.In cazul ciupercilor,sarea se aduaga cu cateva minute inainte sa fie gata de consumat.
4.In cazul in care spuma a ajuns la fundul oalei,trebuie sa adaugati apa rece pentru a se ridica la suprafata si a o lua.
5.Apa clocotita poate imbunatati gustul bulionului,iar apa rece poate inrautati gustul.
6.Daca puneti fiertura din coji de ceapa in bullion ii va creste valoarea nutritiva.
7.Adaugati la sfarsitul fierberii usturoi pentru ca gustul bulionului sa fie mai intens.
8.Frunza de dafin nu se mai lasa in zema in momentul cand aceasta e gata.
9.Inainte sa fie strecurat,bulionul de peste se lasa 20 de minute.
10.Ca sa faceti zeama mai consistent,puteti adauga faina prajita.