Aceasta nu se poate vindeca…
Numele acestei afecţiuni (i se mai spune şi « boala neagră ») îşi are originea în greaca veche şi înseamnă criză, convulsie sau atac, însă boala reprezintă, de fapt, un grup de tulburări neurologice de lungă durată, caracterizate prin una sau mai multe crize. În majoritatea cazurilor, cauza este necunoscută, deși unele persoane pot da semne de epilepsie în urma unui traumatism cranian, accident vascular cerebral, neoplasm cerebral și consum de alcool și de droguri, printre altele.
Epilepsia nu poate fi vindecată, dar crizele pot fi controlate cu ajutorul medicației în aproximativ 70% din cazuri. În cazurile în care crizele nu răspund la medicație, se pot lua în considerare intervenția chirurgicală, neuro stimularea sau schimbările alimentare. Nu toate sindroamele epileptice sunt de durată, un număr semnificativ de persoane înregistrând ameliorări până la punctul în care medicația nu mai este necesară.
Este produsă de descărcări electrice în zona cortexului cerebral
Când nu are o origine organică directă (tumoare), epilepsia este o formă de eliberare a conştientului şi de preluare a situaţiei de către sistemul nervos autonom. Momentele sale, numite crize, reprezintă o deconectare a sistemului nervos central în profitul sistemului autonom, dar mecanic vorbind, epilepsia este produsă de descărcări electrice intense în anumite grupe de neuroni localizaţi pe anumite regiuni ale cortexului cerebral.
Este agravată de alcool şi calmată de medicamente
Ne aflăm în dimensiunea cea mai profundă a individului: la nivel conştient, o persoană se comportă şi duce un stil de viaţă total diferit de cel al aşteptărilor sale profunde, iar diferenţa este prea mare. Pentru a se ajunge la echilibru şi pentru a separa lucrurile, au loc şocuri şi descărcări electrice la nivelul cortexului. Epilepsia este agravată de alcool şi calmată de calmantele chimice, care taie relaţia cu inconştientul.