Părul de prisos/pilozitatea în anumite regiuni ale corpului, pe buza superioară, pe bărbie, pe față, brațe sau picioare are la bază tulburări endocrine, datorate ovarelor, glandelor suprarenale și hipofizei.

Aceste tulburări se numesc hipertricoză (boala oamenilor lupi). Bineînțeles că prima grijă este să consultăm un medic endocrinolog, care va interveni în cauzele interne ale hipertricozei.

Excesul de păr…

Cât privește excesul de păr, tratamentele ameliorează acest inconvenient până la un punct, sistemul cel mai sigur fiind epilarea.
În majoritatea cazurilor hipertricoza apare în jur de 40 de ani, adică la vărsta când femeia trebuie să fie extrem de îngrijită, să înlăture orice element inestetic.

Un ușor puf pe buza superioară poate fi plăcut la o fată tânără, dar accentuarea pilozității în această zonă face o umbră care îngreunează trăsăturile feței, fără să mai discutăm de firele care apar pe bărbie.

Brațele și picioarele devin oricum mai puțin estetice cu vârsta, dar dacă la aceasta se adaugă o pilozitate accentuată, efectul este cu totul neplăcut.

Exclus să nu te epilezi

Este de neiertat ca o femeie trecută de 40 de ani să-și permită neglijența de a nu se epila pe picioare cel puțin, pe mâini fiind mai rar cazul.

Pentru epilare există două metode: epilarea chimică cu un produs special și epilarea cu ceară. Dezavantajul epilării chimice este că părul crește foarte repede.

După epilarea cu ceară creșterea poate să întârzie 2-4 săptămâni și cu timpul părul se rărește din cauza leziunilor repetate produse în papilă de smulgerea firelor.

Mai există un sistem care nu poate fi aplicat decât de medic și care permite eliminarea definitivă a firelor de păr: electrocoagularea. Procedeul este eficace, dar destul de neplăcut. El se aplică pe regiuni foarte mici, repetându-se ședințele.

TRIMITE PRIETENILOR