Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico – Militară „Cantacuzino” se pregătește să relanseze pe piață celebrul medicament „Polidin

TRIMITE PRIETENILOR

Începem să ne mișcăm, poate nu vom intra pe piață cu medicamente sau cu vaccin în următoarele luni, 1 an, însă pentru imunomodulatori, să reușim să scoatem Polidinul, fie el sub formă injectabilă, deși noi ne propunem să-l scoatem sub formă de capsule sau sub formă de comprimate orodispersabile, masticabile, vom vedea sub ce formă. Asta putem să facem în momentul de față”, a explicat col. dr. Florin Oancea, directorul Institutului „Cantacuzino”, informează MedikaTV.

Ce este Polidinul?

Polidinul este un imunomodulator inventat de Institutul Cantacuzino în anul 1966, care a fost scos de pe piață în anul 2012. Este un preparat polibacterian, în compoziția căruia intră 13 specii de bacterii Gram-pozitive și Gram-negative, inactivate termic. Preparatul farmaceutic era destinat administrării injectabile și funcționa ca un vaccin.

Polidinul se administra în principal în scop profilactic, pentru stimularea rezistenței organismului în fața infecțiilor nespecifice. Era folosit însă și ca adjuvant în infecții ale căilor respiratorii, uro-genitale și altele, dar și în gripă sau chiar în cazul arsurilor.
Părintele Polidinului este considerat cercetătoarea Sylvia Hoișie, care și-ar fi injectat serul de mai multe ori, în timpul testelor, pentru a-i putea observa eficacitatea.

Retragerea Polidinului de pe piață a fost controversată. În 2010, Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras licenţa, din cauza expirării standardului de bune practici de fabricaţie, dar angajaţii institutului Cantacuzino considerau la acel moment că printre cauzele prăbuşirii institutului, pot fi enumerate cel puţin două: tocmai interesul imobiliar – terenurile Institutului şi ale biobazei sale se află într-o zonă valoroasă, devenind ţinta unor investitori imobiliari şi a unor “revendicatori imobiliari”, apoi interesele mârşave ale companiilor farmaceutice de a scăpa de concurenţa mai ieftină, situaţie în care vor putea intra pe piaţă produse (vaccinuri) la preţuri de câteva ori mai mari. De exemplu, la acea vreme o fiolă de ser antitetanos costa 2 lei la Cantacuzino – 43 de lei din import – iar un vaccin antirabic era 4 lei la Cantacuzino şi 45 din import.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.