Optimiştii sunt cei mai sănătoşi oameni

TRIMITE PRIETENILOR

“Optimismul este o concepţie despre om, viaţă, univers şi Dumnezeu, care afirmă posibilitatea omului de a atinge fericirea, de a atrage binele, armonia, de a-şi îmbunătăţi continuu condiţiile de viaţă, de a progresa lăuntric psihic, mental şi de a se desăvârşi spiritual.

O serie de cercetări medicale au dovedit că optimismul are un impact benefic asupra stării noastre de sănătate. Iată câteva concluzii ale acestor studii:

• Optimiştii se îmbolnăvesc mai rar decât pesimiştii şi trăiesc mai bine;
• Rata supravieţuirii bolnavilor de inimă este cu 30-50% mai mare pentru cei cu gândire pozitivă;
• Optimismul poate preveni apariţia canc3rului de sân;
• Gândirea pozitivă apără împotriva stresului, răcelilor şi ajută la păstrarea sarcinii;
• Optimismul ne protejează împotriva depresiei, ne măreşte nivelul de reuşită, ne îmbunătăţeşte sănătatea şi ne prelungeşte viaţa;
• Optimismul reduce tensiunea arterială şi hormonii asociaţi cu stresul, stimulând în mod pozitiv sistemul imunitar şi sistemul cardiovascular.

Dr. Steven Greer, director al spitalului Royal Masden din Londra, este de părere că optimiştii care nu accepta ca pe o fatalitate ceea ce li se petrece şi continuă să-şi păstreze un spirit benefic orientat, combativ, au mai multe şanse de ameliorare sau chiar de vindecare până şi în lupta cu canc3rul.

Cercetători ai Universităţii din Pennsylvania, SUA, au analizat cu atenţie un grup de 120 bărbaţi care suferiseră un prim infarct.

Opt ani mai târziu, un procent de 80% din cei pesimişti decedaseră în urma unui al doilea infarct, faţă de numai 13% din cei optimişti.

Psihologi americani de la Universitatea Utah au realizat un studiu amplu despre efectele optimismului şi pesimismului. Astfel, aceştia au arătat că oamenii încrezători în viitorul lor au, de regulă, o personalitate magnetică, ce atrage nu numai simpatia, dar şi suportul necondiţionat al celor din jur.

Involuntar, optimiştii îşi stimulează prietenii şi rudele să le răspundă în acelaşi mod stenic, aceştia manifestându-şi mai mult afecţiunea şi sprijinul decât ar face-o pentru o persoană cu o atitudine pesimistă. Optimiştii sunt susţinuţi de cei dragi şi astfel rezistă mai uşor în faţa loviturilor vieţii.

Timothy Smith, coordonatorul studiului american, a precizat că optimiştii nu vor fi niciodată lipsiţi de prieteni, în timp ce pesimiştii au toate şansele să fie evitaţi chiar şi de oamenii apropiaţi din cauza atitudinii lor depreciative atât faţă de propria persoană, cât şi de tot ceea ce este în jurul lor.

Psihologul Vera Pfeiffer, autoarea lucrării „Strategies of Optimism”, afirmă că, deşi este aproape evident pentru oricine că optimismul este benefic pentru sănătate, fericire, putere de muncă, succes şi încredere în sine, datorită închistării, egoismului şi inerţiei, oamenii se tem, în mod absurd, să fie optimişti.”


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Oana