Jale printre corupţii români. DNA i-a trimis lui Kovesi aprox. 200 de dosare pe fraude din fonduri UE.

TRIMITE PRIETENILOR

Parchetul European condus de Laura Codruţa Kovesi ar putea prelua 200 de dosare de la DNA, a explicat procurorul şef al parchetului anti-corupţie, Crin Bologa.

Avem în jur de 200 de dosare unde EPPO ar putea invoca şi ar putea reţine dosarele. Procedura pe care am stabilit-o cu colegii noştri din Luxembrug şi cu cei de aici a fost ca noi să identificăm aceste dosare, le facem o informare, iar ei pot evoca competenţa lor în 5 zile, mai pot prelungi acest termen încă 5 zile. Dacă nu evocă competenţa sau dacă depăşim zilele respective, DNA rămâne competentă. (…) Dosare cu prejudicii mai mari de 10.000 de euro, dosare cu evaziune fiscală care afectează bugetul Uniunii Europene. TVA, de exemplu, intracomunitar de peste 10 milioane de euro. Astfel de dosare de peste 10 milioane de euro, sunt mai multe criterii, să fie mai multe state implicate, să fie TVA intracomunitar nu avem, avem în schimb în jur de 200 de dosare unde EBU ar putea invoca şi ar putea reţine dosarele”, a declarat Bologa la Europa FM.

Procurorul șef al DNA, Crin Bologa, a spus pentru romania.europalibera.org, că DNA a selectat aproximativ 200 de dosarele care privesc fraude din fonduri europene și că le va trimite la EPPO: ”Noi am selectat dosarele cu fraude cu fonduri europene de peste 10.000 de euro. Facem o informare către Parchetul European cu datele din aceste dosare. După ce încep activitatea și primesc informarea își pot evoca competența în 5 zile, care se pot prelungi cu încă 5 zile. Faptele care fac obiectul dosarelor trebuie sa fie săvârșite după 2017. Dosarele cu prejudicii între 10 mii si 100.000 de euro pot să nu fie reținute de EPPO și ele se întorc la DNA. În cazul dosarelor care se vor înregistra după începerea activității, acestea vor fi trimise direct la EPPO de toate instituțiile care le primesc, în vederea evocării competenței”.

Kovesi demarează activitatea la EPPO la 1 iunie

Laura Codruţa Kovesi începe oficial activitatea la Biroul Procurorului Public European pe 1 iunie. Până acum, la EPPO au fost aprobaţi 10 procurori adjuncţi din cei 40 aflaţi pe listă.

Şefa Biroului Procurorului Public European (EPPO), Laura Codruţa Kövesi, le-a trimis o scrisoare comisarilor europeni Didier Reynders (justiţie) şi Johannes Hahn (buget şi administraţie) în care anunţă că noul organism este pregătit să-şi înceapă activitatea la 1 iunie.

Cinci ţări nu participă la EPPO

Activitatea EPPO va fi complementară celei a Biroului european de luptă antifraudă (OLAF) şi a Eurojust (agenţie a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agenţiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri individuale. Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci nu participă la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

Ce este EPPO

EPPO, care ar fi trebuit să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

În interviul acordat postului citat, Bologa a ţinut să puncteze că DNA are mari probleme cu resursa umană şi suferă de deficit de personal, acest lucru datorându-se în primul rând legiuitorilor.

„Ni s-a luat posibilitatea de a ne recruta oameni, s-a ridicat vechimea în funcţia de procuror pentru a putea accede la DNA. Aceste lucruri au dus ca acum să funcţionăm cu procurori care ocupă schema într-un procent de 60% şi nu mai putem aduce oameni. Din 42 de funcţii de conducere, doar 18 sunt ocupate, 24 nu sunt ocupate, 39 de funcţii de procuror sunt libere. Noi ne îndreptăm în scurt timp spre jumătatea schemei de personal.

Nici logistic, Direcţia Naţională Anticorupţie nu stă mai bine, a transmis Bologa:

Acum suntem în situaţia în care trebuie să restrângem activitatea procurorilor noştri pentru a face loc şi celor de la EPPO. Structura de suport este la DNA şi, dacă vor începe activitatea de la 1 iunie, vor fi la noi până când obţinem un sediu. Am cerut sume de bani de care am avea nevoie, dar ni s-a tăiat din buget. Sperăm ca la rectificările bugetare să mai primim sume de bani. Pentru serviciul tehnic cred că am primit cam 10% din ce am cerut, pentru dotare tehnică (…), care să ne permită interceptarea audio-video ambientală dar şi a comunicaţiilor telefonice, ca să ne ridicăm la nivelul partenerilor europeni, americani. (…) Noi suntem şi un contribuabil al statului, suntem profitabili, la un buget de 40 de milioane de euro, cât primim noi pe an, am stabilit prejudicii în jur de 170 de milioane de euro anul trecut.”, a afirmat Bologa.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.