Oare câți dintre noi am călătorit în copilărie cu nava Speranța, vizionând îndrăgitul film Toate pânzele sus? Dar știți care este istoria acestei superbe goalete?

Prima dragoste, născută dintr-un fost pescador

Povestea celei mai frumoase goalete a României, Speranța, a început în anul 1970 când fostul ofițer de marina Marin Deboveanu a primit misiunea să construiască o navă pentru Studioul Cinematografic București, ce urma să fie platou de filmare pentru unul dintre cele mai iubite filme Toate pânzele sus.

Așa a luat ființă în doar trei luni nava Speranța, pentru care Marin Deboveanu, întrucât din cauza inundațiilor, toate șantierele de la Dunăre erau sub apă, a fost obligat să organizeze un șantier, la un atelier care repara cazane, la Brăila.

Pentru realizarea navei, ofițerul a folosit un fost pescador botezat Jirlău, o navă de larg de tip Seiner SKS. Toate piesele au fost proiectate pe șantierele din Galați, Brăila și Tulcea, apoi montate pe un ponton la Brăila, iar lemnul pentru catarge a fost adus de la Satu Mare.

După o muncă titanică, nava a fost terminate, iar ulterior verificată de un inginer constructor naval german și vasul înmatriculat la Registrul Naval German, Germanisher Lloyd.

Pe această uimitoare navă s-au filmat “Vasul Fantomă”, “Doi ani de vacanţă”, “Piraţii din Pacific”, “Fiul Soarelui” și “Joe printre piraţi”. Motovelierul “Speranța” rămâne singura navă cu vele a Marinei Comerciale Române…

TRIMITE PRIETENILOR