Noi sume uriase pentru partide de la stat. Ana Birchall, indignata: „Pentru asa ceva se imprumuta Romania? Nu sunt bani pentru majorarile salariale, legale, dar sunt bani pentru plata integrala a subventiilor partidelor politice”

TRIMITE PRIETENILOR

Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, isi manifesta indignarea fata de faptul ca Guvernul refuza sa diminueze subventiile pentru partide, asa cum a promis Florin Citu in urma cu noua luni. „Nu sunt bani pentru majorarile salariale, legale, dar sunt bani pentru plata integrala a subventiilor partidelor politice”, subliniaza Birchall.

„Cifrele de mai jos reprezinta sumele primite de partidele politice, subventii de la bugetul de stat, pentru luna iulie 2021:

PSD- 3.350.675,59 lei
PNL – 2.840.529,22 lei
USR – 1.531.269,20 lei
AUR – 678.150,39 lei
PMP – 175.310,13 lei
PRO ROMANIA – 126.665,02 lei

Unde este reforma privind subventiile acordate partidelor politice de la bugetul de stat, o reforma atat de mult promisa in campania electorala? Nu sunt bani pentru alte proiecte! Nu sunt bani pentru majorarile salariale, legale, dar sunt bani pentru plata integrala a subventiilor partidelor politice! Pentru asa ceva se imprumuta Romania?

Unde este solidaritatea cu mediul privat care a fost sugrumat de pandemie, de exemplu? Superb, nu?”, a scris Birchall pe Facebook.

Presedintele Partidului National Liberal, Ludovic Orban, considera ca subventiile acordate partidelor politice parlamentare ar trebui diminuate, avand in vedere ca in urmatorii trei ani nu mai sunt alegeri. El sustine ca subventia trebuie „dimensionata in functie de cheltuielile normale si firesti ale unei formatiuni politice” si ca in coalitie nu a fost de acord cu suplimentarea sumei acordate partidelor. 

„Aceasta subventie trebuie redusa din punctul meu de vedere. Nu mai avem, pana in 2024, alegeri. Ca atare, ea trebuie dimensionata in functie de cheltuielile normale si firesti ale unei formatiuni politice, cheltuieli care sunt cheltuieli pentru sedii, cheltuieli pentru personalul care deserveste partidul, eventual cheltuieli pentru asigurarea comunicarii publice cu cetatenii”, a declarat Ludovic Orban, marti seara.

Presedintele PNL a mentionat ca nu s-a discutat acest subiect si ca nu a vazut suma alocata la rectificarea bugetara pentru finantarea partidelor politice.

„Eu am avut o singura discutie pe tema asta (in coalitia de guvernare – n.r.) in care nu am fost de acord cu nicio suplimentare a sumelor pentru partidele politice. Va marturisesc ca nu m-am uitat la sedinta asta de coalitie la acest lucru, dar va spun categoric ca nu sunt de acord cu suplimentarea sumei”, a afirmat liderul PNL.

Intrebat daca cheltuielile pentru campaniile interne din partide se fac din aceasta subventie, liderul PNL a explicat ca nu a cheltuit banii partidului pentru campania interna pentru functia de presedinte al PNL.

„In ceea ce ma priveste pe mine, eu nu am cheltuit niciun leu din fondurile partidului pentru prezenta mea la conferinte judetene, sau prezenta mea la procedura de prezentare a motiunilor. Sigur, exista personalul SPP si deplasarea care o fac in conformitate cu prevederile legale, care nu tin de vointa mea, ci tin pur si simplu de prevederile legale in domeniu”, a explicat Ludovic Orban.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.