Obtinerea succesului prin managementul performantei

TRIMITE PRIETENILOR

Cele mai multe programe de implementare a echipelor functioneaza pe principiul ofera-indeamna. Acest lucru inseamna ca se ofera programe de training, iar angajatii sunt indemnati sa participle la cursuri, supervizorii sa renunte la control si putere, iar membrii echipei sa isi imparta responsabilitatile in munca.

In locul modelului ofera-indeamna, organizatiile ar trebui sa se indrepte mai degraba spre un model cere-atrage, pentru a-si motiva angajatii astfel incat sa accepte noul sistem si sa exceleze in cadrul acestuia. Cere-atrage exista atunci cand o echipa vrea sa mearga mai departe in ceea ce priveste schimbarea , sa primeasca mai multa instruire si sa acceada la nivelul urmator in procesul de tranzitie. Sub impactul modelului cere-atrage, acceptarea survine mai repede, iar opozitia este practic suprimata.

Modelul cere-atrage functioneaza in urmatorul fel. Comportamentele specific asteptate de la membrii si liderii echipei precum si de la manageri trebuie sa fie foarte bine precizate. Odata ce membrii si liderii echipei incep sa manifeste aceste comportamente care incurajeaza echipa si devin mai capabili sa se autoconduca, li se ofera o putere si un control mai mare asupra muncii lor, dar si o mai mare libertate de actiune, astfel incat sa ia decizii importante, sa castige autonomie, sa solicite feed-back din partea clientilor si sa aiba acces la fondurile de motivare in vedrea sarbatorii realizarilor.

Dar, multe organizatii renunta neconditionat la acesti factori intaritori si ii transforma in mod neintentionat in pedepse, fortand membrii echipei sa accepte aceste schimbari inainte sa fie capabili sa faca fata noilor responsabilitati.

Recompensarea rezultatelor eforturilor echipei nu merge prea departe, si trebuie sa te orientezi spre noi metode pentru a te asigura ca individul poate intr-adevar sa aduca o contributie importanta si sa fie recunoscut pentru asta.

Recunoasterea personala, faptul de a fi apreciat ca individ, este extrem de importanta pentru a obtine loialitatea si implicarea oamenilor, dar si pentru a le da ceva la schimb pentru munca lor sustinuta.

Nu poti intari o echipa, insa poti intari doar comportamentele membrilor echipei. Poti recompensa o echipa, dar acest lucru are mai mult efect cand toti membrii au contribuit in mod egal. Este responsabilitatea liderului de a le aplica individual consecinte membrilor echipei , in asa fel incat fiecare sa fie intarit in mod adecvat pentru contributia sa.

Cand adopti o abordare de tip “cate o echipa pe rand”, bazata pe intarirea conditionata, pentru schimbarea organzationala , este foarte important ca criteriile pentru primirea stimulentelor si recompenselor sa fie clare si posibil de indeplinit. In cazul in care conditionarile sunt neclare si nesigure,membrii echipei pot crede ca sunt indreptatiti sa primeasca o recompense sau un stimulant desi nu este asa. Acest lucru poate crea o atmosfera nesanatoasa de skepticism si amaraciune in randul echipei.

Cea mai buna cale de abilita membrii echipei este cea gradata si sistematica.

Responsabilitatile de autoadministrare si luare a deciziilor trebuie acordate membrilor echipei, atunci cand aceasta este pregatita, iar responsabilitatile acordate initial trebuie sa se incadreze in anumite limite.

Nu le poti oferi oamenilor abilitare; trebuie ca ei sa o castige.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana