Rețete de la Mama Irina pe care merită să le notezi

TRIMITE PRIETENILOR

Mama IRINA este o Doamnă care, în ciuda greutăților vieții, a știut să își impună un stil de viață sănătos dpdv psihic, neîntrerupând firul îngrijirii personale și al eleganței moderate dar întotdeauna prezente, continuând la aproape 80 de ani să își schimbe ținutele și să se asorteze într-un mod absolut potrivit și de bun simț.

Învățături de notat

De la ea am învățat că este mult mai bine pentru copil să nu îl pupăcești prea des ba, chiar deloc, ci ”doar în somn, când el doarme, ca să nu îi crească niscai cornițe”, chestiune foarte greu de realizat fiindcă cere foarte multă stăpânire de sine din partea mamei ce trebuie să își înfrâneze dragostea care curge toată viața spre copil ca un șuvoi de apă neostoit, șuvoi pe care nu toate mamele reușesc să îl oprească la barajul care ar da roade mult mai târziu în viață, când copilul ar urma să prețuiască banul muncit de el, întocmai ca și Iliuță al lui Alexandru Mitru și povestea Banul Muncit.

Bună gospodină și neostenită în tinerețe, ca majoritatea femeilor gospodine care se cam odihnesc odată cu trecerea anilor și, de unde altădată preparau cu sârg trei sau patru feluri de zacuscă, gemuri, dulceață ori șerbet, ajung acum să petreacă în bucătărie doar timpul strict necesar preparării meselor, bună gospodină zic, mi-a predat câteva rețete care nu dau greș niciodată, rețete din care astăzi vă prezint două, în cele ce urmează.

Rețete:

1. REȚETĂ PENTRU FOAIE FRAGEDĂ: se amestecă cu grijă, în ordine, următoarele ingrediente: 14 linguri lapte, 14 linguri ulei, 14 linguri apă, 2 plicuri praf de copt stins în oțet, făină cât cuprinde. Se întinde foaie, se unge cu unt, se strânge și se dă la rece. Se repetă ultima secvență de câteva ori.

2. PRĂJITURĂ TURNATĂ ÎN TAVĂ, CU LAPTE BĂTUT SAU IAURT: se amestecă în ordine: 1 cană zahăr tos, 2 plicuri zahăr vanilat, 2 ouă, 1/2 cană ulei, 1/2 cană lapte bătut sau iaurt, 1 praf de copt stins în oțet, 2 căni făină. Se obține o pastă- cremă care curge. Se toarnă în tava de la aragaz pe care nu uităm să o ungem în prealabil cu o bucățică de unt sau margarină. Se coace la foc potrivit circa 30-40 minute. Se taie în pătrățele cât este caldă, apoi se toarnă deasupra o glazură de ciocolată sau de vanilie care va pătrunde prin tăieturile respective, îmbrăcând pătrățelele în glazura respectivă peste care se poate presăra nucă de cocos, stafide, ornamente, fructe proaspete sau confiate.

De la ea am învățat că poți fi încăpățânat până la obsesie și îndărătnic în mod constructiv în a nu îți dezvălui sufletul întreg ci a-l înfățișa pe de-a-ntregul doar în fața Sfintelor Icoane din care Tatăl Ceresc, Maica Domnului și Fiul Său îi mângâie pe cei buni dar și pe cei răi, încet, după o vreme, după ce le acordă un timp de îndreptare.

De la ea am învățat să mă ridic atunci când cad sub povara Crucii mele și să nu cârctesc niciodată sub greutatea ei căci, ”dacă Dumnezeu ți-a dat asta știe că ai putere să o duci, spre mântuirea ta”.

De la ea am aflat o povestioară care ar trebui să ne dea nouă, tuturor, de gândit. Povestea spune că după ce a murit un om a juns în fața lui Dumnezeu pentru judecată. Atunci și-a văzut alături de EL toată viața, asemenea unui film, ca și cum amândoi ar fi lăsat două dâre de pași în zăpadă, timp în care Dumnezeu i-a spus: ”Aici mergeam alături de tine, pas la pas!” La un moment dat pe zăpada afânată s-a zărit o singură dâră de pași, iar omul, cârtitor și mereu nemulțumit, ca noi toți de altfel, a strigat către Dumnezeu: ”Aici de ce Doamne nu ai mai mers alăturea de mine, pas la pas?” Iar Dumnezeu, în bunătatea sa, i-a zâmbit blând răspunzându-i: ”Aici te-am ținut în brațe!”

Mama IRINA este o Doamnă care a avut și are în continuare o voință de fier și un psihic de nezdruncinat în credința ei că Bunul Dumnezeu, mai devreme sau mai târziu, plătește tuturor toate faptele, fie ele bune sau rele!


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.