Rusia amenință că taie legăturile cu Uniunea Europeană. Serghei Lavrov: „Dacă vrei pace, pregătește-te de război”

TRIMITE PRIETENILOR

Rusia este pregătită să taie legăturile cu Uniunea Europeană dacă UE va impune noi sancțiuni economice Moscovei, a declarat vineri Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

„Presupun că suntem gata (să tăiem legăturile cu UE – n.r.) în cazul în care vedem din nou – așa cum am văzut și înainte – că sancțiuni care ne slăbesc economia sunt impuse în zonele cele mai vulnerabile. Încă o dată, nu vrem să ne izolăm de restul lumii, dar trebuie să fim gata pentru acest lucru. Dacă vrei pace, pregătește-te de război”, a declarat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Reuters.

Declarația lui Lavrov face parte dintr-un interviu din care sunt postate extrase pe site-ul Ministerului de Externe al Rusiei.

Relațiile dintre Rusia și UE s-au tensionat în ultima perioadă, după otrăvirea opozantului Alexei Navalnîi. UE amenință Rusia cu noi sancțiuni economice, iar Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care propune măsuri concrete împotriva Moscovei și a liderilor apropiați de președintele Vladimir Putin.

Cea mai recentă manifestare a tensiunilor a fost în timpul vizitei Înaltului Reprezentant UE Josep Borrell la Moscova, când Rusia a anunțat expulzarea a trei diplomați occidentali, pe care i-a acuzat că au participat la mitingurile de susținere a lui Alexei Navalnîi.

Moscova a catalogat drept „isterică” preocuparea UE pe subiectul Alexei Navalnîi.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care invită statele UE să ceară și să impună sancțiuni Rusiei, în urma arestării dizidentului Alexei Navalnîi. Sancțiunile propuse merg de la limitarea accesului în UE pentru oligarhii apropiați de Vladimir Putin, până la stoparea definitivă a gazoductului Nord Stream 2.

„Rezoluția solicită eliberarea imediată și necondiționată a lui Alexei Navalnîi și a tuturor persoanelor reținute în legătură cu întoarcerea sa în Rusia, fie că sunt jurnaliști, colaboratori din echipa lui Navalnîi sau cetățeni care își exprimau susținerea pentru acesta”, se arată într-un comunicat al PE.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.