Semnal de alarmă în spitalele care tratează pacienții infectați. Nu există suficient tratament antiviral în România, pentru pacienții de la ATI

TRIMITE PRIETENILOR

Colapsul în sistemul de sănătate pare să fie tot mai aproape: nu avem personal medical suficient şi locurile la Terapie Intensivă se împuţinează.

Mai grav, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă spune că Remdesivirul, singurul medicament antiviral specific, nu este suficient pentru toţi pacienţii din spitale.

“Nu există suficient tratament antiviral în clipa de faţă în România pentru pacienţii din terapie intensivă. Oameni disperaţi care ne roagă să le facem rost de medicamente.”, e declarația lui Șerban Bubenek, Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă

Este semnalul de alarmă tras de la cel mai înalt nivel. După zece luni de când coronavirusul face ravagii la nivel mondial, România are o problemă cu tratamentul pentru noul virus. Deşi, livrările cu Remdesivir, sigurul tratament antiviral specific, se fac aproape săptămânal în Uniunea Europeană.

“Toate volumele de Remdesivir disponibile în România şi-n alte ţări au fost discutate şi negociate de către Uniunea Europeană şi alocate fiecărui stat membru, proporţional, în funcţie de numărul de pacienţi critici la respectivul moment.”, spune Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Șerban Bubenek nu crede că e vina autorităților: “Ministerul Sănătăţii şi-a făcut pe deplin datoria, a alocat încă din luna martie 30 de milioane de euro aproape pentru acest program de tratament a pacienţilor. Eu nu ştiu cum s-au cheltuit aceşti bani, ştiu că 60% dintre ei s-au dus către cel mai mare centru naţional, care-i Institutul Balş. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu cele 16 milioane de euro.”

Am încercat să obţinem un punct de vedere de la Spitalul Balş, însă managerul nu a dorit să comenteze. Acelaşi Institut a fost vizat la sfârşitul lunii iulie de verificări ale corpului de control al Ministerului Sănătății. Neregulile semnalate erau atât de ordin administrativ, cât şi în secţia ATI, unde o parte dintre pacienții decedați nu ar fi primit medicație antivirală.


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.