Siropul de hrean util in mai multe afectiuni: La hipertensiune, tuse, astm, infectii virale, infectii bacteriene, durere de cap, dureri reumatice, depresie si astenie. Mod de preparare si beneficii.

TRIMITE PRIETENILOR

Bogat în substanțe bioactive, minerale și vitamine, hreanul este una dintre rădăcinoasele cele mai apreciate în medicina tradițională.

Siropul de hrean este unul din cele mai vechi leacuri asa zis babesti, dar eficienta lui nu s-a …. babit! La ce este bun siropul de hrean? La hipertensiune, tuse, astm, infectii virale, infectii bacteriene, durere de cap, dureri reumatice, depresie si astenie. In plus scade colesterolul, sustine accelerarea metabolismului si face bine la bila, ficat si curata colonul.

Cum se foloseste? Se iau dimineata una-doua lingurite pentru combaterea suferintelor cronice. Se fac cure de 10-15 zile, timp in care creste numarul linguritelor de sirop de hrean pana la 4-5. Se face pauza si se reia. In cazul gripelor si altor infectii, cate o lingura dupa masa, de trei-patru ori pe zi.

Sirop de hrean – reţeta fizioterapeutei Irina Stefanovska Cu acest remediu, o faimoasa fizioterapeută de origine rusă, Irina Stefanovska, susţine că ajută femeile să scape de 1 centimetru din circumferinţa taliei într-o singură zi. Ingrediente: 125 de grame de hrean; 3 lămâi; 3 linguri de miere. Mod de preparare Se curăță hreanul, se taie în bucăţi mici şi se mărunţeşte bine în blender. Se adaugă şi mierea şi se amestecă bine. Se varsă amestecul într-un borcan de sticlă şi se depozitează în frigider. Administrare Se consumă 1 lingură din acest balsam, de 2 ori pe zi, în timpul mesei. Rezultatul va fi vizibil în maximum 10 zile.

Cum se face? Rade hreanul marunt. Pe masura ce-l razi pune-l intr-un borcan mare (de 800 de grame, curat si cu capac). rade 4-5 radacini de hrean, bine spalate si necuratate de coaja decat prin locurile cu noduri.

Pune peste vrean sucul de la 2 lamai. Pune capacul si agita bine de doua-trei ori. Se agita neaparat in borcan nu amestecand pentru ca iuteala si uleiurile volatile ale hreanului sa ramana in borcan! Se lasa sa stea 10-15 minute.

Repede, se pune peste amestec 200 de mililitri de miere usor incalzita (sub jetul de apa calda, un minut, ca sa curga repede). Pune capacul si agita bine.

Amestecul se pune la rece pentru 24 de ore timp in care se agita de fiecare data cand deschizi frigiderul. Cel mai bine intorci borcanul de fiecare data cu susul in jos, si apoi cu josul in sus si tot asa….

Dupa 24 de ore se strecoara siropul format si se pastreaza la rece.

Hreanul ramas este moale, putin iute si este excelent pentru consum.

Efect vindecător are efect antibacterian și dezinfectant, stimulând irigarea sanguină în aparatul digestiv; stopează dezvoltarea bacteriilor cu acțiune negativă și ciupercile din intestinul gros și subțire; stimulează peristaltismul intestinal, curgerea bilei și dezvoltarea enzimelor în pancreas; are efect regenerator asupra sistemului vascular; valorifică oxigenul în organism; are efect dezinfectant și antibacterian și în zona rinichilor și a vezicii urinare; activează metabolismul, având o acțiune ușor drenantă; elimină reziduurile și cristalele de acid uric; stimulează sistemul imunitar; stimulează  activitatea creierului; are efect expectorant asupra sinusurilor frontale și nazale colaterale și, de asemenea, în sistemul bronșic.

Bun și pentru copii

Și la copii, hreanul este recomandat cu precădere pe perioada iernii, ca de altfel, la trecerea de la sezonul rece la cel cald. În caz de inapetență, anemie la copii, se consumă cel puțin o dată pe zi o salată obținută din: hrean ras fin (1-2 lingurițe) măr cu tot cu coajă (2 lingurițe) sfeclă roșie (1-2 linguri) morcov (1-2 linguri). Această cură se ține minimum 1 lună. Precauții, contraindicații la consumul de hrean Dozele prea mari de hrean pot duce la gastrite, enterite și nefrite! Hreanul se consumă cu prudență de către persoanele cu colon iritabil sau care suferă de colită de fermentație. Abuzul de hrean în alimentație duce la deranjamente digestive și tulburări nervoase.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.