Tehnologia anului 2017! Un fermier cultivă roşii asistate de calculator. Tânărul ulege de zece ori mai mult decât în culturile clasice

TRIMITE PRIETENILOR

Tehnologia de ultimă generaţie este pusă în practică şi în agricultură. De doi ani, un fermier din Bărăgan produce roşii asistate de calculator. Afacerea merge ca pe roate, iar legumele se vând bine în pieţe şi supermarketuri.

Roşiile pe care Cătălin Voinea, un fermier din Bărăgan, le produce în serele pe care le deţine în zona Chirana, judeţul Ialomiţa, sunt crescute prin tehnologia hidroponică. Sistemul inovativ, foarte răspândit în străinătate, este puţin pus în practică în România.

Modul în care funcţionează este unul aproape inspirat din filmele SF. Răsadurile de legume nu sunt plantate în pământ, ci în nişte vase cu apă. În respectivul lichid sunt introduse substanţele nutritive pe care plantele le absorb din sol, în mod natural. Întreaga operaţiune este asistată prin intermediul calculatorului. Practic, un computer dozează cantitatea de nutrienţi de care o plantă are nevoie pentru a creşte.

Mai mult, pentru polenizarea florilor se folosesc bondari. Aceştia sunt ţinuţi în cutii speciale şi eliberaţi printre plante pentru a le ajuta să polenizeze.

„În pământ, totul se face după ureche. Nu poţi controla planta, nu poţi controla solul, nu poţi decide ce şi cât are nevoie o plantă. Aici însă, tehnologia ne permite controlul total, iar lupta se dă cu lumina, căldura şi umiditatea!”, susţine legumicultorul Cătălin Voinea.

O investiţie de 1,3 milioane de euro

Solariile hidroponice pe care legumicultorul le deţine la Chirana se întind pe o suprafaţă de un hectar. Ele au fost realizate în urmă cu doi ani, în baza unui proiect european, a cărui valoare a fost de 1,3 milioane de euro.

Citeste mai mult pe adevarul.ro


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana