Un pneumolog român tratează bolnavii infectați cu noul VIRUS, încă din vară, cu medicamentul pentru astm recomandat zilele trecute de cercetătorii de la Oxford: „Niciun pacient nu a dezvoltat forma severă a bolii”

TRIMITE PRIETENILOR

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au anunțat concluziile unui studiu care arată că un medicament comun în tratarea astmului poate să reducă cu 90% riscul de spitalizare a unui pacient cu COVID.

Doctorul Gilda Popescu, de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a declarat pentru Libertatea că a administrat deja pacienților săi cu afectare pulmonară acest tratament și, în cazul tuturor, boala a involuat.

Studiul realizat de cercetătorii de la Oxford a avut la bază steroidul budesonidă, vândut sub numele de Pulmicort, folosit și la tratarea plămânilor de fumător. Cercetarea a fost desfășurată timp de 28 de zile pe 146 de pacienți, conform Reuters. Pulmicort a fost un medicament de succes pentru unul dintre producătorii de vaccinuri împotriva COVID, compania farma AstraZeneca, care oferă acum un medicament mai nou, Symbicort, ca tratament alternativ pentru astm.Un pneumolog român tratează bolnavii de COVID, încă din vară, cu medicamentul pentru astm recomandat zilele trecute de cercetătorii de la Oxford: „Niciun pacient nu a dezvoltat forma severă a bolii”

 

Pulmicort este folosit și la tratarea plămânilor de fumător Oamenii de știință sugerează că voluntarii cu COVID-19 care au inhalat acest medicament (se administrează sub formă de aerosoli) au scăpat mai repede de febră și au avut mai puține simptome persistente, comparativ cu cei care au primit tratamentele administrate în mod obișnuit la pacienții infectați cu noul coronavirus.

Primele rezultate arată că medicamentul a redus riscul de tratament de urgență sau de spitalizare cu 90% la pacienții care l-au luat.

Rezultatele studiului de la Universitatea Oxford încă nu au fost publicate într-o revistă științifică, pentru a fi evaluate de alți oameni de știință din domeniu, scrie Reuters. „Eu am folosit în ambulatoriu încă de la primul pacient” Libertatea a solicitat pneumologului Gilda Popescu să explice care ar putea fi legătura dintre medicamentul pentru astm

și boala provocată de virusul SARS-CoV-2 și a aflat că medicul de la Institutul „Marius Nasta”, cu experiență în tratarea astmului, administrează de luni bune corticosteroizi inhalatori pacienților săi. Cu rezultate ”100% pozitive”. Libertatea: Experții de la Oxford tocmai au

anunțat că un medicament pentru astm poate reduce aproape la zero riscul de spitalizare al unui bolnav COVID?!  Dr. Gilda Popescu: Da, am citit și eu acest lucru miercuri dimineața și m-am simțit extraordinar de fericită. Acest studiu îmi confirmă oficial munca din ultimele luni.

Eu am folosit în ambulatoriu încă de la primul pacient cu COVID medicație cu corticosteroizi inhalatori asociată cu bronhodilatatoare de lungă durată. Am văzut că evoluția pacienților a fost extrem de favorabilă și am mers pe aceeași schemă până în prezent. Niciun pacient nu a dezvoltat forma severă a bolii și toți s-au vindecat fără spitalizare.

– De ce ați ales această schemă și nu cea din protocolul privind terapia COVID? – Am decis să aleg această formulă pentru că boala provocată de noul coronavirus este o boală inflamatorie care afectează în primul rând aparatul respirator. Și trebuie să combatem această inflamație pulmonară. În iunie anul trecut, a fost descoperită și eficacitatea dexametazonei pe pacienții COVID. Având experiența tratării astmului, eu am ales terapia cu corticosteroizi inhalatori, deoarece aceștia acționează direct

asupra aparatului respirator. Mai exact, inflamația pulmonară nu mai evoluează în alveole, fază în care apare insuficiența respiratorie. Nu mai avem acele imagini ale plămânilor cu aspect de sticlă mată. – Și când ați avut primul pacient? – În iulie anul trecut… – Coincide cu momentul în care nu a mai fost obligatorie spitalizarea bolnavilor cu COVID? – Un pic mai devreme. A fost un pacient care nu a dorit să fie spitalizat, deși avea și afectare pulmonară. Mi-am asumat riscul de a merge pe corticosteroizi inhalatori, gen Pulmicort sau Symbicort, și a avut o evoluție favorabilă. Trebuie să recunosc că mi-am asumat un risc mare, dar observând și evoluția următorilor mei pacienți, am înțeles că intuiția mea a fost bună. Și continui și în ziua de azi aceeași schemă. „Toți s-au vindecat” – Pacienții tratați au avut forme ușoare sau medii ale bolii? – Eu tratez pacienții COVID în ambulatoriu, deci au fost pacienți cu forme ușoare și medii, dar mulți dintre ei

au avut și afectare pulmonară pe zone extinse și am avut curajul să-i țin acasă. Niciunul nu a dezvoltat forma severă a bolii, terapia recomandată de mine le-a redus și stopat procesul inflamatoriu de la nivelul aparatului respirator. Toți s-au vindecat. – Ați comunicat colegilor dumnevoastră aceste observații privind terapia cu corticosteroizi inhalatori specifici tratamentelor pentru astm?

– Am comunicat pe grupul nostru. Mai departe, recunosc că nu. – Ce ați dori să se schimbe în protocolul privind terapia COVID? – Eu aș propune să nu se mai recomande administrarea antibioticului azitromicină și să se introducă mai bine un antiviral pentru tratamentul în ambulatoriu.

Numai așa putem preveni ca cei care sunt tratați acasă să nu dezvolte forme severe. Acum, în protocol, antiviralele pot fi administrate doar în spital, dar când pacientul ajunge acolo e deja târziu. Medicamentul nu mai are efectul dorit. scrie libertatea.ro


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.