Zece soiuri de fructe în acelaşi pom. Recordul unui orădean care a reuşit să transforme un corcoduş într-un copac multifruct.

TRIMITE PRIETENILOR

Unsprezece soiuri de fructe in acelasi pom. Este recordul unui oradean care a reusit sa transforme un corcodus din spatele blocului unde locuieste intr-un copac multifruct.

Omul l-a altoit acum cinci ani si de atunci in fiecare an vecinii au observat cum in pom apar pe rand caise, piersici, prune si nectarine. Pentru ca a fost o idee reusita, barbatul se gandeste acum sa isi inceapa o mica afacere.

Pasionat de pomicultură, un orădean a altoit un corcoduş din care poate culege acum soiuri diferite de piersici, prune, nectarine şi caise. Iubeşte natura şi pomiculutra de când se ştie. Nu şi-a cunoscut bunicul, dar părinţii îi spun că a moştenit dragostea pentru natură de la bunicul din partea tatălui. La vârsta de 10 ani a altoit primul pom fructifer şi, spre surprinderea tuturor, i-a reuşit.

Orădeanul Gheorghe Tanca şi-a uimit vecinii când a altoit corcoduşul din faţa blocului. Se întâmpla în urmă cu nouă ani. A ales să altoiască un corcoduş cu patru feluri de fructe din soiuri diferite. Aşa se face că astăzi, într-un singur pom fructifer, are 10 soiuri de fructe: patru soiuri de prune, patru de caise, un soi de nectarine şi unul de piersici.

„Totul a început dintr-o joacă. Pentru mine pomicultura este o pasiune şi am zis să încerc să altoiesc corcoduşul din faţa blocului. Mă bucur că mi-a ieşit. Mai am un pom altoit în livada de la ţară, dar acolo sunt doar trei feluri de fructe şi nu atâtea specii”, ne-a mărturisit orădeanul. Vecinii s-au minunat când au văzut isprava şi nu le-a venit să creadă.

Gheorghe Tanca  se ocupă de pomicultură. Şi-a luat şi o livadă într-un sat din apropierea Oradei. Susţine că această activitate îl relaxează, mai ales că o face cu multă pasiune.

În zonă este renumit pentru felul în care reuşeşte să altoiască pomii fructiferi, iar vecinii apelează la serviciile lui ori de câte ori au nevoie. „Mă duc cu plăcere şi nu-mi trebuie bani. Le doresc să se prindă”, spune Gheorghe Tanca.

627x0

Secretul unui altoi reuşit

Şi pentru ca altoiul să se prindă trebuie respectate câteva etape. În primul rând se rupe o mlădiţă tânără, crescută în anul respectiv. Frunzele se îndepărtează, deoarece ele absorb apa din respectiva mlădiţă. „Din mlădiţa ruptă tăiem o bucată mai mică, cât un mugure. Se alege o altă creangă tinerică, în pom. În aceasta se face o incizie, în formă de T. Se introduce mugurele, după care se leagă deasupra cu un fir de rafie, de aproximativ 40 de centimetri”, explică Gheorghe Tanca.

Vecinii uimiti asteapta acum cu interes fiecare an, pentru a vedea ce fructe noi mai apar in corcodus.

Oradeanul are de gand acum sa isi inceapa o mica afacere si vrea sa le ceara acordul vecinilor sa altoiasca si alti pomi plantati pe langa blocurile din zona.


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana