Zece trasaturi ale unui om intelept

TRIMITE PRIETENILOR

 

Intelepciunea este greu de definit, deoarece include foarte multe aspecte. Nu reprezinta o singura caracteristica, ci o insirure de calitati care se refera la modul in care oamenii vad lumea si in care interactioneaza cu ea. Poate fi insa demonstrata in multe feluri, dar are o tema centrala: caracterul bun. Toti inteleptii au un caracter bun. Desi nu exista o lista bine stabilita a trasaturilor de caracter a oamenilor intelepti, in continuare sunt zece asupra carora cei mai mult sunt de acord:

 

  1. Oamenii intelepti invata toata viata

Oamenii intelepti stiu de obicei mai mult decat cei de nivel mediu, dar nu considera niciodata ca stiu de ajuns. Cu cat invata mai mult, cu atat inteleg cat mai au de invatat. Asa ca invatatura de o viata devine o parte a firii lor. Fiecare zi este o aventura a invatarii, indiferent daca este vorba de lecturi, observare, ascultare sau faptul ca fac ceva. Inteleptii inteleg ca, creierul este un muschi, care daca nu este folosit, se atrofiaza.

Una dintre cele mai importante surse de invatare sunt ceilalti oameni. Inteleptii inteleg ca fiecare persoana pe care o intalnesc stie ceva ce ei nu stiu, sau are o abilitate pe care ei nu o au. Din acest puct de vedere fiecare persoana pe care o intalnim ne este superioara cumva si avem ceva de invatat de la ea.

  1. Inteleptii ii invata pe altii

Toti inteleptii iti vor spune ca au avut mentori are au jucat un rol semnificativ in dezvoltarea lor. Mentorii sunt oameni cu care ne intalnim in mod regulat, pentru ca ei sunt cei care ne impartasesc din intelepciunea lor in diferite domenii.

  1. Inteleptii sunt echilibrati

O mare provocare pe care o intalnim permanent este sa mentinem un echilibru in tre toate dimensiunile vietii noastre. Ele include familia, rugaciunea, munca s creativitatea, odihna si relaxarea, lectura si invatarea, exercitiile si hrana sanatoasa, amuzamentul si rasul. Nu toti oamenii intelepti sunt echilibrati zi de zi, dar se straduie sa ramana echilibrati. Ei au invatat adesea, pe calea ce grea, ca viata poate iesi usor de pe fagasul normal atunci cand ne lasam consumati prea mult de cate un lucru si ignoram nevoile noastre fundamentale. De obicei suferim si ii facem si pe ceilalti sa sufere.

Timpul tau este viata ta. Ia o foaie de hartie si imparte-o in opt chenare. In fiecare chenar scrie una dintre dimensiunile vietii mentionate mai sus. Scrie litera E (echilibru) pentru fiecare domeniu caruia simti ca ii acorzi suficienta atentie. Scrie litera N ( Scrie litera E (echilibru) pentru fiecare domeniu caruia simti ca ii acorzi suficienta atentie. Scrie litera N (neechilibrat) pentru fiecare domeniu care are nevoie de mai multa atentie din partea ta. Uite-te asupra N-urilor. Ce poti face ca sa le schimbi in E-uri?

  1. Oamenii intelepti sunt onesti

Indiferent daca este vorba despre onestitate , integritate, etica sau dragoste- pentru adevar sau onoare- toti inteleptii traiesc conform acesti virtuti.

Oamenii intelepti stiu ca lipsa de onestitate le aduce  necazuri , dar nu acesta este principalul motiv pentru care ei duc vieti integre. Ei sunt cinstiti in tot ce fac pentru ca recompensele acesti atitudini sunt prea valoroase ca sa le rateze.

  1. Inteleptii sunt respectuosi

Nu toti oamenii intelepti inmpart aceleasi convingeri religioase, dar toti sunt resectuosi si smeriti- au un respect profund fata de sfintenia vietii. Sunt convinsi ca exista ceva mai presus de noi care ne indreapta spre indumnezeire si adevar.

  1. Inteleptii aleg o atitudine potrivita

Lucrurile rele se intampla oamenilor buni, lucruri bune se intampla oamenilor buni, dupa cum si lucruri rele se pot intampla oamenilor rai si lucruri bune oamenilor buni. Modul in care rezolvam o problema incepe cu atitudinea noastra.

  1. Oamenii intelepti gasesc un scop in viata

Oamenii intelepti stiu ca s-au nascut cu un scop. In afara de faptul ca ii ajuta pe ceilalti, se simt cumva obligati sa contribuie cu ceva fata de comunitate, fata de profesia lor sau fata de binele societatii.

  1. Oamenii intelepti muncesc mult

Cel mai important lucru pe care oamenii intelepti il inteleg despre munca grea este ca nu este sinonim cu truda si nici nu este opusul distractiei. Munca poate fi revigoranta, placuta si o continua recompensa. Cheia este sa iti gasesti misiunea in viata.

  1. Oamenii intelepti construiesc relatii bune cu ceilalti

Datorita complexitatii personalitatii umane  si a dinamicii interactiunii interumane, nimeni nu poate avea o conexiune pozitiva cu ceilalti, de fiecare data. Dar oamenii intelepti pot face asta in majoritatea situatiilor.

  1. Cei intelepti dau dovada de bun simt

Bunul simt este definit ca fiind judecata sanatoasa si prudenta , dar adesea simpla. Este asociat cu logica, gandirea clara, judecata sanatoasa, cu a fi practic si cu picioarele pe pamant.

Unul dintre motivele  penrtu care bunul simt este asociat cu intelepciunea este acela ca implica gandirea , un lucru pe care oamenii vor din ce in ce mai putin sa il faca in prezent.

 

 


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana