Dar pretios al naturii si remediu recunoscut inca din antichitate, rodia are o putere antioxidanta de trei ori mai mare decat cea a vinului rosu sau a ceaiului verde. Rodia este supranumită și “Super Antioxidantul”. Radacinile de rodie erau preparate si intrebuintate pentru a elimina parazitii intestinali iar florile de rodie serveau drept remediu pentru afte si dizenterie.
Stiinta moderna arata ca rodiile contin o paleta bogata si diversa de substante protective si benefice, incluzand fitoestrogeni, polifenolitanin, elagicantocianina. Toate aceste substante sunt in mod natural antioxidanti puternici.
In plus, sucul de rodie are abilitatea uimitoare de a anula ateroscleroza existenta. In plus, un studiu efectuat in Israel arata ca sucul de rodie distruge celulele canceroase, lasandu-le in schimb intacte pe cele sanatoase. Semintele de rodie actioneaza precum o aspirina, prevenind formarea de cheaguri de sange.
Tarhonul
Cu o aroma deosebita, ce il recomanda drept un pretios condiment, tarhonul era utilizat in vremurile lui Iisus ca un remediu important in medicina traditionala. Se credea ca tarhonul stimuleaza apetitul si este util in tratarea sughitului, a indigestiei si a meteorismului.
Ceaiul de tarhon era folosit pentru tratarea insomniilor, iar frunzele de tarhon erau pur si simplu mestecate, pentru ameliorarea durerilor de dinti. Cunoscut ca “rege al plantelor”, tarhonul are proprietati antioxidante si contribuie la stimularea creierului, a sistemului nervos, a sistemului circulator, al sistemului endocrin si digestiv.
Conform cercetarilor recente componentele sale polifenolice contribuie la scaderea nivelului de glucoza din sange.
Varza
In Naturalis Historia, Plinius mentiona cel putin 87 de remedii atribuite verzei. Tamaduitorii din timpurile lui Iisus considerau ca, prin consumul frecvent de varza cruda, te protejezi impotriva durerilor de cap si iti intaresti vederea.
De asemenea, consumul de varza cruda era indicat si pentru mentinerea starii generale de sanatate, iar compresele de varza inmuiata in apa calduta erau folosite in tratarea ranilor si a luxatiilor si chiar a diverselor forma de cancer, chiar daca termenul nu era cunoscut in acele timpuri.
Astazi se cunoaste faptul ca varza este un bun antioxidant, continand chiar mai multa vitamina C decat portocalele. Este totodata o sursa bogata de iod, ceea ce ajuta la functionarea optima a creierului si a sistemului nervos, dar si la mentinerea unei bune functionari a glandelor endocrine.
Varza mai contine si vitamina E, calciu, magneziu, potasiu, vitamina B, fibre.
Murele
Tamaduitorii antichitatii considerau murele ca fiind eficiente in bolile gingiilor si amigdalelor, ca pot chiar neutraliza efectele veninului de sarpe si excelente remedii in tratarea ranilor pielii.
Cercetatorii moderni dezvaluie calitatea murelor de a fi printre fructele cu cel mai mare nivel de antioxidanti. Dintre legume, doar spanacul si varza Kale mai prezinta o cantitate similara de antioxidanti. Murele sunt o sursa excelenta de vitamina C (100 g de mure contin 35% din doza zilnica recomandata) , au putine calorii, contin acid elagic, cu efect de protectie impotriva cancerului (cervical in special), a bolilor psihice si a celor cardiace.
Isopul – planta sfanta
“Curata-ma cu isop si voi fi curat”, spune Proorocul David in psalmul 51:7…
Considerat a fi planta purificatoare, isopul era folosit de vechii egipteni in curatarea templelor, iar in timpurile lui Iisus pentru curatarea ritualica a leprosilor. Isopului i se mai spune si “planta sfanta” si este considerata a fi vindecatoare, inca din timpurile biblice.
Atunci cand Domnul Iisus a fost rastignit pe cruce, cei din preajma s-au folosit de un lujer de isop, pentru a ridica buretele inmuiat in otet, menit sa-i “stinga” setea… In timpul Pastelui evreiesc, isopul era utilizat spre a picta casele israelitilor. Romanii au folosit si ei aceasta planta, pentru a se proteja impotriva ciumei.
Vremurile moderne recunosc isopului calitati in tratarea problemelor respiratorii, in tratarea tusei si decongestionant nazal. Durerile reumatice si cele artritice, febra, dar si ranile si taieturile sunt deasemenea tratate cu aceasta planta.
Atentie insa a nu se consuma in mai mult de 2 cure anual si intr-o concentratie potrivita.