Comunicarea la persoanele cu Tulburare din Spectrul Autist (CASS)

TRIMITE PRIETENILOR

CASS (Autism Spectrum Stoornis) comunica altfel decat majoritatea oamenilor, din cauza tulburarii lui de prelucrare a informatiilor, iar modul sau de gandire se reflecta in felul sau de a comunica. Exista un cod de bare care poate fi prezent la CASS, in domeniul comunicarii. Daca ai un copil cu CASS, este important sa recunosti codul de bare si sa incepi sa intelegi modul sau de gandire, din care deriva.

Pe moment, el iti va arata de ce anume are nevoie de la tine. Cand esti constient de acest lucru, iti poti adapta comunicarrea pentru el. CASS nu spune intotdeauna corect ceea ce doreste sa zica, din cauza abilitatii lui limitate de vorbire si expresivitate. Deci, trebuie sa cauti mesajul in spatele celor spuse, deseori intr-un mod nepotrivit.

Fiecare CASS este unic si de aceea, are codul lui de bare pe planul comunicarii. Acolo unde CASS nu are o bara, nu trebuie sa intervii. Daca CASS reuseste sa povesteasca ceva de la cap la coada, sau el isi poate exprima problema sa , atunci nu mai trebuie sa intervii asupra acestui lucru. Atunci cand il intelegi si nu apar conflicte, in acest caz lucrurile marg bine si nu trebuie sa schimbi ceea ce este deja clar.

  • Cum stabilieste CASS contacte

CASS poate avea dificultati mari in stabilirea contactelor cu altii. Acest lucru nu inseamna ca nu isi doreste relatii cu oamenii. In modul lui CASS de a stabili contacte cu altepersoane, se observa lucuri care sunt legate de TSA-ul (Tulburarile din Spectrul Autist) lui. Este bine sa le stii, ca sa te poti adapta la ele si sanu il certi degeaba.

  • Dificultati cu contactul vizual

Persoanele fara TSA folosesc privirea pentru a stabili si a mentine un contact. Prin contactul visual, ele arata interesul fata de celalalt, se respecta randul in timpul conversatiei si se observa in fiecare moment emotiile din privirea celuilalt. Acestea, impreuna cu mimica si limbajul corporal, ajuta la intelegerea mesajului adevarat. Dar ce se intampla cand CASS nu poate oferi o semnificatie emotiilor din privirea celuilalt? Atunci, aceste emotii schimbatoare pot deveni pentru el doar informatii in plus, afar sens, pe care el nu el poate controla.

CASS poate folosi metoda de “a se uita intre sprancene” si in acelsi timp manifesta un comportament acceptat social. Pe parcursul vietii cei mai mult CASSi invata sa se uite (destul de bine) la celalalt. Astfel, problema lor cu contactul visual nu se observa prea bine.

  • Dificultati cu indreptarea spre partener

 

In mod normal, faptul ca te intrepti spre partenerul tau de conversatie, face parte din adaptarea in comunicare. Astfel, aratam aratam ca receptionam ce spune celalalt sic a suntem gata s ail ascultam. Cand CASS se indreapta spre celalalt, toate informatiile care provin din mimica si atitudinea corporala a celuilalt, ceea ce vede, aude si miroase, vin spre el ca multe piese da puzzle in plus. CASS prvine aceasta cascada de informatii, intorcandu-se lateral sau cu spatele. Pe langa contactul visual adaptat, aceasta intoarcere spre interlocutor poate fi folosita ca support important pentru CASS ca sa nu dobandeasca mai multe informatii nefolositoare. Astfel, CASS se poate concentra mai bine la ceea ce I se spune.

  • Dificultati cu apropierea si atingerile

Este posibil, ca pentru CASS, sa fie dificil cand cineva vine prea aproape de el. El simte atunci mirosul corpului celuilalt, vede detaliile, aude foarte tare sunetele scoase de el si ii eset frica mereu, sa nu fie atuns pe neasteptate. Aceasta informatie poate sa fie atat de puternca pentru el, incat el u mai poate gandi sau reactiona cum trebuie Pentru CASS este dificil sa gaseasca cvintele pentru a exprima ce simte atunci.

Atingerile il pot speria enorm pe cel care prezinta CASS, pentru ca pielea lui poate fi hipersensibila, ceea ce face ca atingerile sa fie extrem de neplacute pentru el. Din cauza tulburarii sale de prelucrare a informatiilor, el nu percepe intregul si astfel, el nu poate prevede faptul ca va fi atins, iar imprevizibilitatea atingerilor le face cu atat mai insuportabile.

  • Mimica

Uneori CASS are o mimica clara si poti citi pe fata sa ce gandeste sau ce simte. Deseori insa, nu ne putem da seama de nimic din mimica sa. Acest lucru se intampla pentru ca nici el nu sties au pentru ca fata lui nu corespunde cu trairile interioare, chiar daca el reuseste sa spuna sau ce gandeste. In acest caz vorbim de mimica neutral.Exprimarea emotiilor nu se realizeaza prin expresiile faciale iar fata lui nu se schimba si muschii fetei nu se misca diferit  in mod clar, in situatii diferite.

  • Ticuri, actiuni repetitive

 

Ticurile, actiunile repetitive si comportamentul nedorit in timpul contactului indica faptul ca ecva este neclar pentru CASS. Acest semnal poate fi recunoscut direct si trebuie sa ne intrebam ce este neclar pentru el.

Cand ticurile si actiuniel nepotrivite devin mai agitate si frustrate sau cand manifesta comportament nedorit, de cele mai multe ori acest lucru inseamna ca el nu reuseste sa clarifice lucruruile pentru el si are nevoie de ajutorul tau.

Dificultati privind reciprocitatea

Din cauza tulburarilor de prelucrare a informatiilor, sa intelege ca reciprocitatea este mult limitata, in orice contact cu CASS.

CASS nu reuseste sa adapteze comunicarea la celalalt sau la situatie, tocmai din cauza empatiei sale limitate. CASS nu simte e poate si ce nu poate spune, in anumite situatii sau la numite persoane.

 


TRIMITE PRIETENILOR

Urmăriți România Liberă pe FacebookTwitter, Youtube și Instagram!

Despre Oana