Directoarea unei scolii din București, 2 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Ceruse 4% din contractul pentru reparațiile școlii: “Eu nu fac nimic pe gratis!”

TRIMITE PRIETENILOR

Carmen Elena Zanfir, directoare și coordonatoare de credite la Școala nr. 150 din București, a fost condamnată joi definitiv de Curtea de Apel la 2 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Directoarea a fost prinsă în flagrant când lua mită 137.236 de lei ca să dea contractul de reabilitare a școlii unei anumite firme.

Inițial, Tribunalul București i-a dat șpăgarei trei ani cu executare, dar judecătorul de la Curtea de Apel a fost mai îngăduitor față de corupție: a redus pedeapsa la doi ani.

Pe lângă închisoare, instanța a dispus confiscarea a 30.000 de lei și restituirea a 5.000 de lei către martora Nicolae Elena Diaconescu. Carmen Elena Zanfir a primit o serie de sancțiuni complementare:

– nu mai are dreptul de a ocupa funcții care implică exercițiul autorității în stat,

– dreptul de a practica profesia de cadru didactic la stat sau la privat,

– dreptul de a deține, purta sau folosi arme o perioadă de doi ani după ieșirea de la închisoare.

Directoarea Carmen Zanfir i-a cerut de la obraz patroanei de la firma de construcții 4% din contract. Pentru că aceasta nu avea toți banii, a început s-o amenințe

În perioada septembrie – octombrie 2019, Carmen Elena Zanfir a cerut comision de 4% din valoarea totală a contractului pentru a da unei firme lucrările de reparații și reabilitări ale școlii unde era directoare. Mita pretinsă de directoare se ridica la 137.236 lei. DNA a intrat pe fir și i-a pregătit un flagrant.

Conform procurorilor, directoarea șpăgară și-a luat “comisionul” în tranșe: 20.000 de lei pe 20 octombrie 2019, alți 10.000 o săptămână mai târziu, încă 5.000 de lei pe 15 februarie 2020, iar ultima tranșă – 21.000 de euro (aproximativ 102.000 lei) – pe 14 aprilie 2020.

La această ultimă acțiune, procurorii au și prins-o asupra faptului.

Persoana care a denunțat-o a fost indignată de tupeul directoarei. Martora a povestit la proces că, în septembrie 2019, Carmen Elena Zanfir a chemat-o chiar în biroul său de la școală și i-a zis direct, fără ocolișuri, că ea “nu face nimic gratis”, condiționând semnarea facturilor de achitarea comisionului de 4% din valoarea totală a lucrărilor.

Proprietara firmei nu avea atâția bani deodată, așa că directoarea a început s-o preseze. În februarie 2020 i-a dat un ultimatum. Pe 14 aprilie 2020, procurorii au dat buzna peste ea în biroul de la școală tocmai când lua plicul cu 21.000 de euro.

Cancerul corupției este extins la toate instituțiile, iar dosarele instrumentate de DNA arată acest lucru. De la foști premieri (Năstase și Tăriceanu) și șefi ai Parlamentului (Dragnea) până la directori de școală, șefi din Poliție și directorii la companii de stat, panoplia e completă. Pe toți îi unește jefuirea banului public, lăcomia, incompetența și nesimțirea.

Sentința pe scurt emisă de Curtea de Apel București joi

„Decizia penală nr. 80/A din data de 04.02.2021 – În baza art.421 pct.2 lit.a C.proc.pen. admite apelul declarat de apelanta – inculpată Zanfir Carmen Elena împotriva sentin?ei penale nr. 1055/17.09.2020 a Tribunalului Bucure?ti. Desfiinţează în parte sentinţa apelată şi rejudecând pe fond: Reduce cuantumul pedepsei principale de 3 ani închisoare aplicată de prima instanţă, la 2 ani închisoare. Înlătură aplicarea pedepselor complementare şi accesorii prev. de art. 65 CP rap. la art. 66 al. 1 lit.g şi h CP. Reduce durata pedepsei complementare de la 5 ani, la 2 ani. Menţine modalitatea de executare a pedepsei principale. În baza art. 241 al. 1 lit. c CPP constată încetată de drept măsura preventivă a controlului judiciar. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate care nu contravin prezentei. În baza art.275 alin.3 C.proc.pen. cheltuieli judiciare avansate de stat, rămân în sarcina statului. În baza art. 275 al. 6 CPP onorariul parţial al apărătorului din oficiu pentru inculpată, în sumă de 250 lei, se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 04.02.2021.“

Sursa: Ziaristii.com


TRIMITE PRIETENILOR

Despre Redacția ȘtirileRomânilor

România, tărâmul autenticului, al naturii primitoare și al culturii captivante. Nu ne propunem să schimbăm România, ci să ți-o arătăm exact așa cum este ea. Readucem în prim plan știrile relevante, imparțiale și prezentate cu acuratețe.